ASTRA Multicultural în 7 minute

ASTRA Multicultural în 7 minute

Aproape 7.000 de turiști au participat la cea de-a VII-a ediție a festivalului „ASTRA Multicultural”, organizat de Muzeul ASTRA în perioada 13-17 iulie.

„Echipa Muzeului ASTRA a gestionat un eveniment de calitate, un eveniment cu care Muzeul ASTRA se identifică. Mulțumesc Primăriei municipiului Sibiu, pentru că evenimentul este cofinanțat pe Agenda Culturală. Mă bucur să văd că la nivel de autoritate s-a înțeles că Sibiul, fiind un oraș multicultural, trebuie să susțină evenimente de acest gen. Mulțumesc și Consiliului Județean pentru suportul acordat. De la nord la sud, de la est la vest, avem comunități prezente în muzeu, pentru că vor să prezinte publicului ce îi definește pe ei, ca etnii, și, în același timp, ce valori au ei, dacă mergem să-i vizităm la ei acasă, cum putem gusta autenticitatea turismului cultural”, a precizat Ciprian Anghel Ștefan, directorul general al Muzeului ASTRA, pentru „Strada Cetății”.

Startul acestui eveniment a fost dat de seminarul „ASTRA Multicultural – Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective”, la care au participat 86 de cercetători, etnologi, sociologi, antropologi, muzeografi, reprezentanți din universități și institute de cercetare.

Descoperiți în următoarele 7 minute cum s-a desfășurat cel mai important eveniment cultural dedicat minorităților din România și aflați despre importanța gastronomiei și a meșteșugurilor în dezvoltarea turismului, în viziunea managerului Ciprian Ștefan!

„În perioada 13-17 iulie, Muzeul ASTRA a înregistrat 6.875 de vizitatori. În acest interval, a fost organizat evenimentul ASTRA Multicultural, ediția a VII-a, care a reunit peste 100 de artiști, 22 de ansambluri și grupuri folclorice împreună cu 50 de meșteri tradiționali și specialiști în gastronomie din diverse comunități: sași, maghiari, rromi, lipoveni, greci, sârbi, croați, slovaci, români. O componentă de bază din programul ASTRA Multicultural 2022 a însemnat târgul meșterilor din comunități multietnice, unde meșterii tradiționali au derulat ateliere meșteșugărești interactive și au expus și comercializat propriile creații pe Aleea Pivelor din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. ASTRA Multicultural 2022 este un proiect cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală a municipiului Sibiu. Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu”, au precizat reprezentanții Muzeului ASTRA.

Gusturile României

De asemenea, în cadrul ASTRA Multicultural 2022 a fost organizat un maraton gastronomic multietnic, în care bucătari și gospodine din comunitățile menționate au gătit după rețete arhaice. Atelierele gastronomice au fost amenajate la Târgul de țară și în șase gospodării tradiționale din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Au fost servite peste 400 de porții de gulaș de oaie, coleșă cu brânză în pături, cârnați tradiționali de porc, găluște slovăcești, ciorbă de legume, papricaș de miel, ciorbă de fasole verde, papricaș sârbesc, saviacițe cu dulceață de prune, miel înjintuit, balmoș, piroște, supă albă de pui, malasolca, gogoși ucrainene, ciorbă de pește, mâncare de varză cu carne de porc – plăcintă de dovleac, ciorbă de raci, lutică, ciorbă de roșii, mâncare de pui cu ardei și roșii coapte, supă ungurească de ciuperci, ciorbă ucraineană de sfeclă, tochitură de vițel, crap pe varză călită și pirjachi.

Momente artistice

Tot la ASTRA Multicultural a avut loc și un festival de muzică și dansuri tradiționale multietnice, în care evoluat: Fanfara Turnişor – „Neppendorfer Blaskapelle”, Ansamblul „Mlădițele” din Nocrich, solistele: Sonia Cîrțoroșan, Aura Cerpac, Arpașu de Jos, Sibiu, Grupul vocal „Almășanu” – Alma, soliști: Luminița Dejan, Iulia Lăpădat, Ilarie Lăpădat, Ion Chiș, Aurel Maier, Ansamblul folcloric „Doruri sibiene”, profesor coordonator Izabela Tomița, Ansamblul de dansuri „Bujorul de munte” – Gura Râului,soliste: Camelia Cosma Stoiță, Ioana Brad, Grupul de Muzică Tradiţională Românescă „Junii” al Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu, profesor coordonator Cosmin Verde, Ansamblul „Veselka” („Curcubeul”), Caraorman – Tulcea, Ansamblul „Bila Roja” („Trandafirul Alb”), Letea – Tulcea, Ansamblul „KUD Sveti Nikola” al Uniunii Sârbilor din România, Diniaș – Timiș, Ansamblul folcloric Ghiocelul, Cezieni – Olt, Grupul vocal Dionysos al Comunității Elene din Brașov, Ansamblul „Cununa Almașului”, Almaş – Arad, Ansamblul de dansuri „Karasevska Zora” al Uniunii Croaţilor din România, Carașova – Caraș Severin, Orchestra ansamblului „Karasevska Zora” al Uniunii Croaţilor din România, Grupul vocal feminin de cântece populare din Racoșul de Sus – Covasna, Grupul „Gospodarii din Mălini” – Suceava, Grupul „Rădăcini străbune”, Valea Cosăului – Maramureș, Ansamblul „Hajdina”, Luduș – Mureș, Ansamblul „Purtata Secașelor” din Miercurea Sibiului.

Răspunde