Doctor Natura

Uleiul volatil de mușețel, util pentru tratarea afecțiunilor dermatologice și respiratorii

Mușețelul (Matricaria chamomilla), care este una dintre cele mai folosite și apreciate plante medicinale și aromatice la nivel mondial, aparține familiei Asteraceae. Regăsim această plantă în flora spontană a tuturor continentelor, dar varietăți bogate în principii active sunt cultivate în numeroase țări, datorită interesului deosebit al industriei farmaceutice și cosmetice pentru mușețel și uleiul volatil pe care îl conține.

Uleiul volatil de mușețel (Chamomillae aetheroleum) se obține prin distilarea cu vapori de apă a părților aeriene ale plantei înflorite. Randamentul de extracție al uleiului volatil prin această metodă este destul de scăzut, situându-se între 0,5-1,5%.

Principii active

Uleiul volatil de mușețel are culoarea albastră, datorită azulenelor din compoziția sa. Mirosul este proaspăt, picant, dulceag. Substanțele cele mai importante din compoziția uleiului volatil sunt: chamazulenul, bisabololul și ciclo-eterul.

Utilizare terapeutică

Uleiul volatil de mușețel se remarcă printr-un bun efect antiinflamator, cicatrizant și antiseptic, ceea ce îl face util în diverse preparate de uz extern, destinate tratamentului unor afecțiuni dermatologice (acnee, eczemă, ulcer varicos, răni greu vindecabile ș.a). Uleiul volatil de mușețel intră în compoziția unor ape de gură și gargarisme, pentru tratamentul unor afecțiuni ale cavității bucale (gingivită, stomatită, glosită, amigdalită ș.a.) și ale căilor respiratorii superioare (faringite, laringite ș.a.).

Asocieri

Uleiul volatil de mușețel se poate asocia cu cel de mentă, lavandă, geraniu, trandafir, flori de portocal, măghiran, ylang-ylang ș.a.

Recomandare de lectură: “Aromaterapia – metodă naturală eficientă pentru prevenirea și tratarea unor boli”

Răspunde