Meșterii olari sunt și maeștri bucătari, fiindcă știu toate tainele oalelor pe care le făuresc, iar muzeograful Karla Roșca Szente de la Muzeul ASTRA a strâns într-o carte de colecție câteva rețete savuroase.
Începem weekend-ul, așadar, cu o rețetă tradițională maghiară, culeasă în 2013, de la Farkas Gábor şi Anikó din Mezőmegyer – Ungaria.
Tocăniță din carne de porc cu muștar
(Mustáros pecsenye bográcsban)
Ingrediente:
- 800 g pulpă de porc
- 2 cepe
- 200 grame ciuperci
- 200 ml vin roşu sec
- 200 ml smântână
- untură
- făină
- muştar
- măghiran
- cimbrişor
- busuioc
- sare
- piper negru
Mod de preparare:
- Ceapa, tăiată în rondele, se călește la foc mic, în untură.
- Se adaugă carnea condimentată cu măghiran, cimbrișor, busuioc, piper negru și sare. Se lasă la fiert, acoperite, pentru 6-8 minute.
- După ce carnea s-a înmuiat bine, se adaugă ciupercile tăiate în felii subțiri și vinul roșu.
- Separat, se prepară dresătura: se amestecă smântâna cu câteva linguri de muștar și faină. Se toarnă peste carne și se mai lasă totul la fiert câteva clocote.