Sibiul, pe locul I la gestionarea deșeurilor, II la educație și III la transport public

Sibiul, pe locul I la gestionarea deșeurilor, II la educație și III la transport public

Municipiul Sibiu se află pe locul I în primul clasament care arată cum stau reședințele de județ din România la capitolul gestionarea deșeurilor, cu 71 de puncte din 100.

Clasamentul se regăsește în „Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale”, realizat de Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Raportul a fost lansat ieri, în prezența ministrului Mediului, Tánczos Barna.

„A fost o provocare. În 2016 am implementat acest proiect finanțat din fonduri europene, colectarea pe 5 fracții, Sibiul fiind primul oraș din România care a colectat pe 5 fracții. Toate pubelele noastre negre, cele pentru deșeurile neselectate, sunt cipate. Ele de fapt generează costurile. În abonamentul de bază avem două ridicări pe lună ale acestor pubele. Prin ciparea lor se citește dacă cineva o pune de 3 ori la poartă sau de 4 ori, iar pentru asta plătește mai mult. Aici ajungem la respectarea principiului plătește pentru cât arunci, pentru că cele care generează costuri sunt aceste deșeuri neselectate. Totul se realizează digital, toate mașinile sunt dotate cu cititoare, acesta fiind un mare pas înainte”, a explicat primarul Astrid Fodor.

De asemenea, Sibiul a obținut locul II la capitolul educație, după analiza investițiilor în clădiri, inclusiv accesibilizarea clădirilor pentru persoanele cu dizabilități, în burse și premii, în paza școlară, finanțarea cabinetelor școlare, a internatelor și cantinelor. Sibiul a obținut 93 de puncte din totalul de 100, consilierul ministrului Educației, Radu Székely, subliniind că Sibiul se remarcă atât prin sumele mari investite, cât și prin sprijinirea evenimentelor educative organizate de asociații și fundații.

În aceeași analiză, cu 86 de puncte, Sibiului i-a revenit locul III pentru transportul public, după monitorizarea numărului de stații raportat la numărul de locuitori, gradul de satisfacție al pasagerilor, intermodalitatea mijloacele de transport, asigurarea transportului în zona periurbană localităților, facilitățile pentru grupurile vulnerabile, informarea pasagerilor etc.

Răspunde