Sibiul are încă un Tezaur Uman Viu recunoscut de Ministerul Culturii

Sibiul are încă un Tezaur Uman Viu recunoscut de Ministerul Culturii

S-au scurs momente emoționante la Ziua Universală a Iei în Muzeul ASTRA!

Maria Ciucă, meșter în cusut ii din Mărginimea Sibiului, a primit titlul de Tezaur Uman Viu din partea Ministerului Culturii, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Distincția i-a fost oferită de către Mirela Crețu, director Muzee Pavilionare Muzeul ASTRA și membru al comisiei.

Maria Ciucă, din Poiana Sibiului, lucrează de peste 70 de ani. A cusut de-a lungul anilor sute de cămăși de nuntă, dar și de înmormântare, iar astăzi se numără printre puținele românce care mai cunosc rostul costumului tradițional. Creațiile sale sunt purtate de majoritatea cântăreţilor de muzică populară din judeţul Sibiu.

“Dosarul doamnei Ciucă a fost depus de noi, Muzeul ASTRA. Armonia formelor, a poziționării delicatelor motive și a culorilor, muzicalitatea alternanțelor de alb și negru cu accentele de auriu te îndeamnă să deosebești în lucrările meșterei Maria Ciucă o parte din spiritualitatea locurilor, a cerului, a plaiurilor în care trăiește, te îndeamnă parcă să-i confirmi încă o dată talentul năvalnic, copleșitor, inventivitatea uluitoare și dragostea pentru tradiție. Maria Ciucă a început să lucreze de mic copil, alături de mama și sora ei. Bună cunoscătoare a cusutului și a confecționării portului popular, dar și a tradițiilor specifice zonei, și-a creat în timp un stil propriu de abordare a lucrărilor realizând un echilibru perfect între modelele vechi și cele noi fără a împieta cu nimic tradiția. A început să fie promovată începând cu anii ’80, de Muzeul ASTRA, în cadrul Târgului Creatorilor Populari, primind o serie de distincţii: i se acordă diploma de membru al Academiei Artelor Tradiţionale în 1995; participă la numeroase târguri, festivaluri și expoziții în țară și în străinătate. Însoţită mereu de fiica Claudia Maria Bîja și nepoata Ruxandra Maria Bîja, cărora le-a transmis mai departe tradiția moștenită, promovează împreună meşteşugul cusutului prin demonstraţii și povești menite să încânte vizitatorul și să îi deschidă sufletul pentru «a nu lăsa să piară costumul nostru național». Talent viguros, cu resurse nebănuite, Maria Ciucă rămâne neîntrecuta păstrătoare a vechilor taine ale cusutului beatei, ciocănelului, barbur-ului, al croirii și încrețirii fustei sau albăstririi pânzei”, spune Elena Găvan, muzeograf al Muzeului ASTRA.

Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită în perioada 24-26 iunie la Muzeul ASTRA.

Răspunde