Sărbătoare la Topârcea

Sărbătoare la Topârcea

O nouă ediție a celei mai îndrăgite sărbători locale se desfășoară în Topârcea, satul din Țara Secașelor unde a văzut pentru prima oară lumina zilei Lucreția Ciobanu.

Spectacolul „Boul cu Sânziene” va avea loc astăzi, 26 iunie, de la orele 16.00, pe platoul de la moară din satul Topârcea și va fi prezentat de Malvina Hanea. Evenimentul este organizat de Primăria orașului Ocna Sibiului.

Localnicii vor avea parte de un regal folcloric oferit de Traian Stoiță, Robert Târnăveanu, Daniela Carmen Popa, Ilie Petru Drăgoi, Ileana Popa, Ilie Sădeanu, Grupul folcloric „Mlădițe sibiene”, Ioana Roxana Agârbicean, Ansamblul folcloric „Doruri sibiene” și Ansamblul folcloric „Datina”.

Obiceiul „boul înstruţat” sau „boul cu sânziene” din satul Topârcea are o vechime de sute de ani, el fiind prezentat în 1922, la Alba Iulia, cu ocazia încoronării Regelui Ferdinand ca monarh al României reîntregite. În ajunul sărbătorii, feciorii lăsau boii să pască toată noaptea şi se ocupau de ţesălarea şi curăţarea lor. Cel mai frumos bou, cu coarnele cele mai mari, era ales pentru a fi acoperit cu un covor legat cu cingători specifice costumului popular din zonă şi împodobit de fete cu flori de sânziene, panglici colorate, curele din piele cu bumbi metalici, clopote, „bortiţe de mărgele”. Ceata feciorilor, însoţind boul împodobit, treceau prin sat cu mult zgomot, strigând şi chiuind, fiind aşteptaţi cu mare bucurie la fiecare casă, în special unde erau fete de măritat. Feciorii erau întâmpinaţi cu vin, iar când închinau, stropeau şi boul, în semn de bogăţie şi fertilitate. La ultima casă din sat, li se oferea o masă bogată, după care avea loc o petrecere la care participau toţi feciorii şi fetele din sat.

Răspunde