Sărbătoare dulce la Rășinari

Sărbătoare dulce la Rășinari

1 Iunie a fost o adevărată sărbătoare a familiei, la Rășinari, satul din Mărginimea Sibiului care păstrează o tradiție unică de Rusalii.

Turiștii sosiți cu tramvaiul au fost întâmpinați cu bunătăți locale la centrul turistic de la intrarea în Rășinari, iar pe parcursul zilei au avut șansa să admire frumusețile satului într-un tur ghidat și să afle mai multe despre Rășinari cu ajutorul aplicației Questo. De ziua lor, cei mici au avut parte de activități distractive la Căminul Cultural.

„Un număr mare de copilași se bucură de evenimentul nostru, sărbătorim Ziua Copilului și Ziua Verzarului. Este a patra ediție, am început din 2017, am avut în fiecare an succes, ne-am bucurat de mulți participanți, dar în 2020 și 2021 n-am ținut evenimentul din cauza pandemiei, dar acum l-am reluat și ne bucurăm tare! Participanții au venit cu tramvaiul la eveniment și au degustat produse locale: verzar, gogoși, sirop de brad, sirop de vișine, socată – pentru că este timpul florilor de soc – și telemea de oaie, zacuscă din Mărginime și sperăm că toată lumea se simte bine”, a spus Carmen Ghidiu, președintele Asociației Pensiunilor Agroturistice din Rășinari, pentru „Strada Cetății”.

Ce este verzarul?

„Verzarul este o plăcintă tradițională care se face în Rășinari cu ocazia Rusaliilor, este o plăcintă dulce, cu urdă și mărar, și mie îmi place să-i zic ‘Romanian cheesecake’. În monografia comunei Rășinari de la 1915, era pomenit faptul că, de Rusalii, verzarul nu lipsea de pe masa nici unui creștin din Rășinari. Este o plăcintă specifică Rășinariului pentru Rusalii. Denumirea cred că vine de la zer, pentru că urda se face din zer, și este urda amestecată cu verdeață, deci ‘verzar'”, ne-a mai dezvăluit Carmen Ghidiu.

Turiștii, întotdeauna bineveniți

Agenda culturală a comunei Rășinari propune foarte multe evenimente în această vară, iar Ziua Verzarului va fi urmată și de alte ocazii de a savura farmecul satului care i-a dat lumii pe Goga și Cioran.

„E o zi frumoasă și ne bucurăm că atât de multă lume a dat curs invitației noastre. Ne putem bucura și datorită faptului că am combinat această zi a verzarului cu Ziua Copilului și am adus multă bucurie copiilor care au făcut această plimbare cu tramvaiul, urmând ca în decursul zilei să descopere și alte lucruri interesante, aici, în Rășinari. Tot astăzi, se mai desfășoară o activitate cu copiii în centrul comunei Rășinari, organizată de Ansamblul Călușerii din Rășinari, urmează și alte evenimente, cum ar fi Fringe Festival, festivalul de teatru care se desfășoară la Rășinari, și alte activități cu tramvaiul, apoi, la sfârșitul lunii august, Festivalul Brânzei și al Țuicii. Tot timpul avem activități, astfel încât toți cei care doresc să vină la Rășinari au ce să facă la noi”, ne asigură primarul Bucur Bogdan.

Bucur Bogdan, primar Rășinari: „Din punctul meu de vedere, toată copilăria a fost frumoasă! Când eram noi mici, ne jucam altfel, tot timpul ne întâlneam pe stradă cu ceilalți copii, nu erau atâtea mașini și atunci strada era a noastră. Și iarna și vara, ne jucam tot timpul, toate jocurile copilăriei. Nu erau nici tablete, nici telefoane, nici măcar televizor pe vremea respectivă și atunci jucam hoții și vardiștii, de-a mama și de-a tata, de-a v-ați ascunselea, toate le făceam împreună cu ceilalți copii pe stradă.”

Răspunde