Evenimente

Rodica Mandache: FITS – „unul din lucrurile foarte puternice din lumea teatrului”

Actriţa Rodica Mandache, invitată a secţiunii de spectacole lectură din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), consideră că festivalul este „unul din lucrurile foarte puternice din lumea teatrului”.

„Festivalul de la Sibiu este unul din lucrurile foarte puternice care se întâmplă în lumea teatrului. Poate că Constantin Chiriac are un secret, indiferent cum suntem noi, el este băgat într-o priză a lucrului ambiţios şi perfect. Festivalul acesta întotdeauna m-a uluit prin invitaţi, prin spectacole, prin atmosfera de sărbătoare care nu mai există la ora asta, adică ne facem că sărbătorim, aici e lume pe stradă care te opreşte, vorbeşte, se bucură şi trăieşte festivalul care este o mare şansă pentru oraş. Eu am fost chemată pentru secţia teatrului lectură, care îmi place foarte mult şi cred foarte mult, pentru că spectatorul nu mai e în condiţia lui de spectator, este agresat din toate punctele, talk show-urile au devenit o primejdie ca tsunami şi atunci spectatorul se strică. Spectatorul fără de care noi – teatrul, actorii – nu am exista şi atunci trebuie să avem grijă de sănătatea lui. Mi se pare că încercarea asta de a face spectacole lectură e un drum spre tratamentul şi găsirea din nou a bucuriei cuvântului. Este vorba despre cuvânt, pentru că de foarte multe ori nu înţelegi ce spun actorii, nu înţelegi ce vorbesc, nu-i auzi. Tot timpul am fost împotriva microfoanelor. Acum nu mai sunt, pentru că altfel nu aud. Cuvântul trebuie auzit. La teatru începi să depui la banca culturii tale cuvântul”, a spus Rodica Mandache.

Sub auspiciile FITS 2022, Rodica Mandache a fost invitată, în această după-amiază la spectacolul lectură „Lazăr”, de la Biblioteca ASTRA.

Răspunde