Recital dedicat victimelor pandemiei

Recital dedicat victimelor pandemiei

Muzicienii Bålder Quartet și pianistul Mihai Diaconescu sunt protagoniștii unui eveniment cultural cu semnificații profunde.

În luna iunie, Bålder este pregătit să pornească într-un turneu memorial pentru a comemora victimele pandemiei. Scopul lor este de a aduce un omagiu oamenilor care au luptat constant împotriva Covid-19 și, în același timp, de a oferi ascultătorilor posibilitatea de a regăsi prin muzică amintiri despre cei dragi.

Joi, 16 iunie, începând cu ora 19.00, la Sala Thalia va avea loc recitalul cameral susținut de Bålder Quartet (Emil Hartikainen – vioară, Andrew Ng Wen Hao – vioară, Vadim Grumeza – violă, Tommi Wesslund – violoncel) alături de pianistul Mihai Diaconescu.

Programul serii include lucrările: Caroline Shaw – Entr’acte, Giya Kancheli – Rugăciuni în miez de noapte pentru cvartet de corzi și casetofon, Mieczyslaw Weinberg – Cvintetul cu pian op.18, Mieczyslaw Weinberg – Rapsodia pe teme moldovenești op. 47/1 (arj. de Vadim Grumeza).

Biletele sunt puse în vânzare la casieria Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro, la prețul de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

„În ultimii ani, internetul, lucrurile efemere și zgomotul au preluat controlul asupra tuturor. Vom invita ascultătorii noștri să-și îndepărteze ochii și urechile de la smartphone-uri și să vină cu noi într-o călătorie din care vor recunoaște locul preeminent pe care îl deține arta în lumea noastră – nu doar în lumea culturii sau în istoria omenirii, dar și în viața de zi cu zi a omului obișnuit. Programul turneului este bazat în mod explicit pe contrastul între întuneric și lumină. În concert vor fi interpretate ‘Rugăciuni în miez de noapte’ de Gyia Kancheli, cvintetul cu pian și ‘Rapsodia pe teme moldovenești’ de Weinberg. Am selectat lucrări brute și imprevizibile, care se implică extatic în meditații intense, cufundate în mod persistent în tăcere, dar întrerupte de erupții bruște de fortissimo și culminații cu motive dramatice. Oricine entuziasmat de aspectele mai înflăcărate a muzicii lui Bartok, Sibelius și Enescu va îndrăgi acest concert”, au spus artiștii.

Bålder a fost fondat în 2018, este laureat al ICMC Florida Keys și a debutat cu succes la Carnegie Hall și Mozarthaus. Invitatul cvartetului, pianistul român Mihai Diaconescu, este absolvent al Academiei Sibelius și în prezent lucrează ca asistent la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În calitate de solist și muzician de cameră, a susținut concerte prin toată Europa și Asia.

Răspunde