Primăria Rășinari, etalon în Europa pentru proiectul de dezvoltare a turismului

Primăria Rășinari, etalon în Europa pentru proiectul de dezvoltare a turismului

Proiectul RAMSAT Interreg Europe marchează sfârșitul primei faze în cadrul întâlnirii interregionale a partenerilor săi, în Portugalia.

Întâlnirea proiectului RAMSATInterregional Workshop-Future of Art va avea loc pe 21 și 22 iunie, în Castelo de Vide și Marvão (Portugalia), și va reuni partenerii de proiect din cele șase țări europene: Portugalia, Spania, Bulgaria, România, Slovenia și Irlanda de Nord.

Evenimentul este organizat de Comunitatea Intermunicipală Alto Alentejo din Portugalia în calitate de lider de parteneriat și marchează sfârșitul primei faze a proiectului RAMSAT. Toți partenerii și-au dezvoltat planurile de acțiune care oferă detalii despre modul în care lecțiile învățate din procesul de cooperare, schimb de experiențe și bune practici vor fi implementate în fiecare dintre regiuni.

Proiectul RAMSAT – Revitalizarea zonelor defavorizate și a zonelor montane prin turism alternativ durabil, în care Primăria Rășinari și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru sunt parteneri, este un răspuns la necesitatea de a încuraja politici regionale pentru utilizarea durabilă a resurselor atât la nivel de patrimoniu natural și cultural, cât și la  nivelul turismului alternativ durabil.

„Proiectul este legat de obiectivul tematic protejarea mediului și promovarea eficienței resurselor, prioritatea investițională: conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, a Programului Interreg Europe. În Europa, zonele îndepărtate și muntoase sunt în general sărace în ceea ce privește dezvoltarea activităților agricole sau industriale, dar în același timp prezintă resurse culturale și naturale de mare valoare. Această moștenire rămâne adesea nefolosită sau subutilizată și în cele din urmă poate fi degradată.

Prin schimbul de bune practici și cunoștințe între regiunile partenere, RAMSAT promovează îmbunătățirea politicilor regionale și locale care vizează dezvoltarea turismului în zonele țintă, pentru a asigura utilizarea durabilă a resurselor naturale și a patrimoniului cultural și pentru a promova un management mai eficient”, a explicat Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari.

Pe parcursul proiectului, partenerii au organizat mai multe evenimente regionale de diseminare, fiecare partener a identificat bune practici regionale care ar putea fi implementate în alte regiuni.

Partenerii proiectului au compilat până acum treizeci și cinci de bune practici, dintre care șaisprezece au fost aprobate și publicate cu succes pe platforma Interreg Europe de învățare a politicilor. Factorii de decizie din Europa pot consulta acum aceste bune practici, deoarece reprezintă exemple bune care pot fi replicate.

În prezent, la sfârșitul primei faze a proiectului RAMSAT, partenerii și-au dezvoltat planurile de acțiune care oferă detalii despre modul în care lecțiile învățate din cooperare vor fi implementate pentru a îmbunătăți instrumentul de politică abordat în fiecare dintre regiuni.

Toate planurile de acțiune elaborate de parteneri au fost aprobate, iar proiectul va intra în a doua fază dedicată implementării acestor planuri în toate regiunile partenere.

Răspunde