Pe urmele lui Darwin, la Sibiu

Pe urmele lui Darwin, la Sibiu

Palatul Brukenthal găzduiește, până pe 15 iulie, expoziția „Pe urmele lui Darwin. Expunerea evoluției”.

Expoziția este realizată de cercetătorul independent dr. Liviu R. Pripon, în colaborare cu dr. Adrian Luca, curator din partea Muzeului Național Brukenthal. Ea cuprinde peste 50 de imagini realizate de Liviu Pripon și biologul Valentin A. Kiss, dintre care 18 imagini sunt expuse individual. Totodată, sunt prezentate lucrări ale artistei drd. Mădălina Surducan și un material realizat de drd. Carla Culda, colaborator în demersul științific.

Vizitatorii pot vedea fotografii, instalații foto-video, pictură, dar și o serie de materiale informative referitoare la câteva grupe unitare de animale care reflectă, în ansamblul lor, procesul evoluției.

„Expoziția face parte dintr-un proiect interdisciplinar, care pune împreună știința și arta, prin hibridizarea dintre experiența estetică și discursul științific și își propune să plaseze simetric lucrări de artă în raport cu imagini care reflectă modul particular de evoluție al animalelor răspândite în Arhipelagul Galapagos. Nu doar specificul exponatelor, dar însăși implicarea în egală măsură a actanților umani din cele două domenii vine să construiască această hibridizare. Expoziția nu intenționează să substituie experiența din natură ci să o completeze. Pe de altă parte, cunoscând dinainte speciile și particularitățile lor, turistul știe ce trebuie să vadă în probabilitatea unei vizite în Galapagos. Expoziția prezintă un număr cuprinzător de specii întâlnite în Galapagos care oferă cadru pentru cunoașterea evoluției, iar modul lor de expunere oferă o ambianță ofertantă pentru experiența estetică”, apreciază curatorul Adrian Luca.

Răspunde