Sebeșu de Jos era unul dintre puținele sate românești din Transilvania care și-a putut zidi o biserică ortodoxă înainte de Unire. Vorbim despre un lăcaș de cult ridicat în jurul anului 1700, pe care arheologii l-au scos acum la iveală.
Viceprimarul comunei Turnu Roșu, Elena Mangu, ne anunță că, la inițiativa preotului paroh Ioan Popescu, au început lucrările de reabilitare a pardoselii din biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Sebeșu de Jos. Săpăturile arheologice efectuate cu această ocazie au condus la descoperirea fundațiilor bisericii de secol XVIII, un monument de însemnătate deosebită pentru toți românii transilvăneni.
„În biserica din Sebeșu de Jos se face o săpătură arheologică pentru a putea finaliza proiectul de restaurare și în cadrul săpăturii arheologice am verificat informația mai veche, dintr-o monografie, care spunea că a existat o biserică mai veche, mai mică, care a fost cumva înglobată într-o biserică mai mare și lucrul acesta s-a adeverit. Săpăturile efectuate în interior au pus în evidență fundațiile bisericii vechi și un mormânt din cimitirul care a funcționat în jurul acestei biserici vechi, care, cel mai probabil, s-ar data undeva la început de secol XVIII, deci cândva după 1700. Cert e că, la 1760, ea era funcțională, pentru că există un plan făcut de austrieci în care apare o biserică de zid aici, în sat. Asta înseamnă că biserica pe care noi am găsit-o în săpătură este cea care era în picioare la 1760, pentru că cealaltă știm că s-a construit mai târziu. Prin urmare, cel târziu de la începutul secolului XVIII e o biserică de zid și e printre puținele biserici de zid din comunitățile ortodoxe, pentru că majoritatea comunităților ortodoxe din zona asta de sud a Transilvaniei și-au construit biserici de zid după 1920. Sunt puține cele care și-au construit în secolul XIX și foarte puține cele care și-au construit în secolul XVIII. Mai sunt mănăstiri, dar biserici de comunitate – foarte puține”, a arătat prof.univ.dr.habil. Ioan Marian Țiplic, directorul Centrului de Cercetare a Patrimoniului și Istoriei Socio-Culturale din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Monografia satului Sebeșu de Jos, scrisă de Nicolae Sasu și publicată la Editura Armanis din Sibiu în 2016, recompune, cu ajutorul mărturiilor din documente mai vechi, povestea lăcașurilor de cult din vechiul sat de boștinari aflat pe moșia baronului Brukenthal. Astfel, se știa că localitatea a avut două biserici ortodoxe din lemn, iar înaintea actualei biserici parohiale, ridicată în anii 1829-1830, a mai existat una de piatră care figurează în prima ridicare iosefină a Transilvaniei (1769-1773).
Cercetările arată clar că avem de a face cu o biserică sală cu pronaos, naos și altar poligonal și cu un turn pe latura de vest, ea fiind cu circa 6 metri mai scurtă și aproximativ 2 metri mai îngustă decât biserica actuală. Totodată, au fost găsite două morminte din cimitirul care se afla în jurul vechiului lăcaș, ele fiind în prezent în fața catapetesmei pe latura de sud a naosului, precum și o serie de obiecte, printre care fragmente de cărămizi de paviment, de țigle din acoperișul vechii biserici, un oală de lut cu patru monede și o scoică de mare dintr-o salbă.
„Sunt două morminte în interiorul bisericii, care de fapt au fost în exteriorul bisericii mici. E un mormânt care n-a fost deranjat, un mormânt al unui copil care, probabil, avea 8-9 ani la momentul morții și care a fost înmormântat în apropierea altarului bisericii vechi. Mai e un mormânt de adult care a fost deranjat, cel mai probabil când s-a demolat biserica veche, pentru că pe capăt, acolo, s-au scos pietrele până la nivel de fundație și atunci, când au scos pietrele din fundație, au scos oasele”, a mai arătat Țiplic.
Din echipa de arheologi mai fac parte asist. cercet. dr. Adrian Nicolae Șovrea și asist. cercet. dr. Alexandru Florin Cioltei.
Pentru a prezenta concluziile săpăturilor din ultimele zile, Marian Țiplic va susține o prezentare cu tema „Biserici de zid în mediul ortodox românesc. Cercetări arheologice la Sebeșul de Jos, jud. Sibiu”, la invitația Cercului de Medievistică „Radu Popa”. Întâlnirea va avea loc miercuri, 15 iunie, de la ora 18.00, la Cafe Wien.