Martin Bottesch: „Încetează când e timpul, dar încetează cum trebuie!”

Martin Bottesch: „Încetează când e timpul, dar încetează cum trebuie!”

Profesorul Martin Bottesch a primit cea mai înaltă distincție pe care Republica Federală Germania o acordă pentru merite deosebite în folosul întregii comunități.

În numele președintelui federal Frank-Walter Steinmeier, Ordinul a fost înmânat de către ambasadorul Germaniei la București, dr. Peer Gebauer, care a amintit în discursul său cele mai importante realizări din ultimele decenii ale profesorului Bottesch, atât în interesul Germaniei, cât și al României.

„Omagierea de astăzi este un semn important și vizibil al aprecierii față de implicarea dvs. neobosită și încununată de succes, mai ales pentru învățământul cu predare în limba germană maternă în România, precum și în general pentru conservarea patrimoniului cultural imaterial al minorității germane din România. Datorită angajamentului și activității unor personalități ca dumneavoastră, minoritatea germană din România se bucură de o reputație foarte bună și de un grad înalt de încredere în rândurile populației majoritare, precum și ale altor minorități din țară. Stimate, dragă domnule Bottesch, în numele Republicii Federale Germania, doresc să vă mulțumesc din suflet pentru extraordinarul dumneavoastră angajament”, a spus diplomatul german.

Ceremonia de decernare a Crucii de merit în rang de cavaler a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania s-a desfășurat, ieri după-amiază, în curtea Consulatului Germaniei din Sibiu. Printre cei prezenți s-au numărat: consulul Kerstin Ursula Jahn, consulul onorific al Austriei la Sibiu, Andreas Huber, președintele FDGR, Paul-Jürgen Porr, președintele organizației municipale FDGR Sibiu, Gabriel Tischer, primarul Astrid Fodor, viceprimarul Corina Bokor, directorul Arhivelor Naționale Sibiu, Alexiu Tatu, și istoricul Zeno Pinter.

„Încă nu mi-am pierdut speranța…”

„Lui Cicero i se atribuie următoarea frază: ‘Nu începe niciodată să încetezi, nu înceta niciodată să începi!’. Prima parte aș reformula-o astfel: ‘Încetează când e timpul, dar încetează cum trebuie!’. Acest ‘cum trebuie’ vrea să însemne că, atunci când pleci de undeva, să existe cine să continue cele începute. Mă bucur că multe au fost continuate acolo de unde am plecat: la Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Germană, în comisiile de învățământ ale Forumului, la Consiliul Județean. Mulțumesc tuturor care au continuat cele începute. Încă nu mi-am pierdut speranța că se va găsi cineva care să continue predarea matematicii în limba germană la Liceul Brukenthal – și asta foarte curând. Cea de-a doua parte a devizei, adică ‘nu înceta niciodată să începi’, o accept însă fără rezerve. Adaug doar că ceea ce începi e bine să fie în concordanță cu posibilitățile tale și puterile existente încă”, a spus Martin Bottesch, cu modestia care l-a caracterizat întotdeauna.

În alocuțiunea sa, președintele FDGR Transilvania a amintit rolul important pe care l-a avut soția sa, conf.univ.dr. Johanna Bottesch, decedată anul trecut, care l-a susținut și i-a fost un sfătuitor excelent pe parcursul vieții și al carierei profesionale, dar a ținut să mulțumească și unor „colaboratori prețioși” pe care i-a avut în Forum, la școală, la Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Germană și la Consiliul Județean. „Capacitatea de a colabora cu alții o consider ca fiind o condiție aproape indispensabilă pentru succes”, a adăugat Bottesch.

În vârstă de 69 de ani, Martin Bottesch este profesor de matematică și a fost președintele Consiliului Județean Sibiu în perioada 2004-2012. Ca filolog pasionat, a contribuit la conservarea dialectului landlerilor din satul său natal, Apoldu de Sus, și a fost întotdeauna un devotat păstrător al tradiției învățământului în limba germană. Din 2013, conduce Forumul Regional Transilvania, cea mai mare organizație regională a Forumului Democrat al Germanilor din România. De asemenea, face parte din Consiliul Director al Fundației Saxonia și este membru al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A.

„Bănuiesc că, pe lângă activitatea mea profesională, s-a avut în vedere, poate chiar în primul rând, și cea benevolă, neretribuită. Aceasta am desfășurat-o în cea mai mare parte în cadrul Forumului Democrat al Germanilor din România, ocazie cu care am constatat că prin ceea ce faci extraprofesional înveți o mulțime de lucruri, activitatea te formează și îți dezvoltă personalitatea, deci ai un câștig nematerial”, a apreciat Bottesch.

Răspunde