miniREACTOR și Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă vineri, 24 iunie, premiera online a spectacolului „Istoria Copilăriei (4 episoade)”. Producția va putea fi vizionată gratuit, fără restricții de distribuție geografică.
Cele 4 episoade vor fi difuzate în premieră online vineri, 24 iunie, de la ora 20.00, pe canalul de YouTube MiniREACTOR #teatru pentru copii. Episoadele vor putea fi vizionate în mediul online timp de patru zile, în perioada 24-27 iunie (până la ora 20). Cele patru piese vor putea fi, de asemenea, citite pe site-ul LiterNet.
„Istoria Copilăriei (4 episoade)” este un spectacol-coupé cu păpuși, ce reunește în premieră absolută patru regizori, patru dramaturgi, un scenograf și un compozitor, alături de șase actori, pentru a deschide un dialog provocator cu publicul foarte tânăr din cele două orașe (6-12 ani).
„Sărbătorim felul în care copiii experimentează, de fapt, dintotdeauna lumea: cu încredere și curiozitate, cu curaj și prospețime. Din plin. Cu toată inima”, a declarat regizoarea Olivia Grecea, în timpul repetițiilor de la Sibiu.
Spectacolul este rezultatul unui parteneriat între teatrul MiniREACTOR și Teatrul pentru Copii și Tineret GONG Sibiu și reprezintă o provocare atât pentru membrii celor două echipe, cât și pentru publicul tânăr. Spectacolul a avut premiera la Sibiu, pe scena de la Gong, anul acesta, în data de 30 aprilie.
Evenimentul este realizat în cadrul unui proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
**
ISTORIA COPILĂRIEI (4 EPISOADE)
PĂIANJENUL DIN INIMĂ de Petro Ionescu
regia: Delia Gavlițchi
cu: Angela Páskuy, Adrian Prohaska, Claudia Stühler
asistentă de dramaturgie: Roxana Țentea
1800. O fetiță e constrânsă de părinți să termine treburile casnice și să lase joaca. Cu ajutorul apariției neașteptate a Băiețelului Invizibil, ea descoperă păianjenul din inima oamenilor. Își propune să-și învețe părinții să își accepte păianjenii și să îi îngrijească cu blândețe.
DE-A BABA de Alexa Băcanu
regia: Olivia Grecea
cu: Angela Páskuy, Adrian Prohaska, Claudia Stühler
1600. Într-o noapte cu lună plină, părinții o trimit pe Geta cu un ghem de lână la bunica ei, care locuiește în pădurea înfricoșătoare. Bunica o învață pe Geta cum să își accepte teama și ce „arme” să folosească împotriva personajelor care îi provoacă starea de frică: curaj, bunătate și înțelepciune.
RĂBDĂRI PRĂJITE de Alex Moldovan
regia: Ana Crăciun-Lambru
cu: Cătălin Filip, Doru Taloș și Oana Tămaș
1980, perioada comunismului, un oraș din România. Un grup de copii se joacă în spatele blocului, visând la cariera de fotbalist pe care o va avea Gigel. Mama îl trimite să cumpere pâine, dar el rătăcește cartela și se vede nevoit să fugă de acasă de rușine că și-a ratat strălucitul viitor.
CARUSEL de Ana Cucu-Popescu
regia: Diana Dragoș
cu: Cătălin Filip, Doru Taloș și Oana Tămaș
asistentă de regie: Adriana Creangă
O fetiță se întoarce în timp, în anii 1500, într-un târg. Aici observă cum copiii sunt vânduți la prețuri negociabile, precum animalele. Ce o revoltă cel mai mult pe fetiță sunt diferențele de gen, diferența de preț și interes per cap de copil între fete și băieți.
scenografia: Florin Suciu
muzica: Văzduh (Adi Cimpoeșu)