Dor de tricolor

Dor de tricolor

„Tricolorul înseamnă mândria țării!”. Este cea mai simplă și mai frumoasă definiție a tricolorului și am aflat-o astăzi de la Paraschiva Arsenie, din Gura Râului, care și-a adus războiul de țesut în Muzeul ASTRA, de Ziua Drapelului Național.

„Albastru îi cerul, galbenu-i pământul și roșu – sângele pe care l-o vărsat eroii noștri. Cum să nu-l serbăm? Trebuie serbat cu mare cinste și să-l punem la mare cinste, de aia se folosește la costumul național la noi. Așa dăm dovadă că suntem români”, adaugă țesătoarea.

Paraschiva Arsenie a învățat să țeasă din copilărie, urmând exemplul mamei, apoi a lucrat toată tinerețea la o secție de artizanat. Dar nici la 70 de ani nu scoate războiul din casă, mai ales că țesăturile tradiționale sunt din ce în ce mai căutate. Astăzi am ales să vă împărtășim povestea ei și a singurului război de care România are nevoie!

Atelierul de țesut tricolor a fost unul dintre evenimentele organizate la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cu prilejul Zilei Universale a Iei.

Ziua Universală a Iei, ajunsă la ediția a IX-a, a fost sărbătorită la Muzeul ASTRA în perioada 24-26 iunie. Opt gospodării din sectorul Textile au fost deschise pentru public. 36 de creatori populari au expus produse tradiționale. De asemenea, au avut loc 12 ateliere meșteșugărești interactive, susținute de meșteri, muzeografi și restauratori, dar și expoziții, concerte, demonstrații sau degustări spre bucuria tuturor celor care au ales să petreacă românește în inima țării.

Cele trei zile dedicate iei au atras peste 4000 de turiști la Muzeul ASTRA. „Un eveniment de marcă, așa cum este Ziua Universală a Iei, reunește an de an în jur de 50 de meșteri populari într-un singur loc – Muzeul ASTRA. Vizitatori din țară și din străinătate fac astfel cunoștință cu obiecte utile și produse artizanale tradiționale românești, investesc în ele și duc astfel ‘vorba’ mai departe. Este un exemplu de bună practică, marca Muzeul ASTRA, care în următorii ani va fi aplicat în mod sustenabil la Casa Artelor, în centrul istoric al Sibiului”, au menționat reprezentanții celui mai important muzeu etnografic din România.

Răspunde