Directori la cratiță

Directori la cratiță

La sfârșit de săptămână, directorii Muzeului ASTRA își vor demonstra priceperea la cratiță sau ceaun.

Evenimentul gastronomic „(Pre)Gătim bucate tradiționale @ Muzeul ASTRA!” se va desfășura în zilele de 4 și 5 iunie, de la orele 10.00 la 18.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgul de țară.

Bucate și meșteșuguri ca la moți

Astfel, sâmbătă, 4 iunie, managerul Ciprian Ștefan își va aminti de mâncărurile pregătite în zona sa de baștină pe la început de vară. „La sfârșitul lunii mai, în localitățile montane din Ținutul Crișenilor (nordul județului Hunedoara, estul județului Arad) începe perioada de pășunat pentru vite. Iarba fiind fragedă are cele mai multe proprietăți, iar laptele este dulce și gustos. Hrana familiilor era axată pe principalele resurse existente în această perioadă, adică verdeața (ceapa verde, loboda, salata, usturoiul verde) și lactatele – smântâna, zămăcișa și laptele acru. Se gătea papa de coade, salata fiartă în lapte, zama de lobodă. Aceste bucate vor fi pregătite în weekend la Muzeul ASTRA!”, a dezvăluit Ciprian Ștefan.

În același cadru, va fi organizat și un atelier meșteșugăresc de confecționat șindrilă ca-n ținutul moților crișeni.

Duminică, 5 iunie, managerul Muzeului ASTRA, directorul general adjunct Ovidiu Baron și directorul de Marketing Cultural, Mirela Iancu, vor prezenta preparate specifice sezonului din zonele lor de provenientă – Țara Moților, Oltenia și Mărginimea Sibiului – și documentate în cercetările de teren, cum ar fi stufatul de miel, ciorba de salată și omletă cu slană, varza nouă cu carne de miel sau carne de porc.

„Conducerea Muzeului ASTRA se va așeza pentru a doua oară în ultimii doi ani ‘la cratițe’ și ceaune (la propriu, prima dată fiind în 2021 la Noaptea Muzeelor) și va găti preparate tradiționale pentru vizitatori”, anunță Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al instituției.

Răspunde