Creanga de nuntă din Micfalău

Creanga de nuntă din Micfalău

În Micfalău, un sat secuiesc din nordul județului Covasna, pe masa mirilor este nelipsită „creanga de nuntă”, desertul tradițional asemănător cu uscățelele din Poiana Sibiului.

Sándor Nyáguly a fost cel care a relatat, în monografia localității recent publicată de etnografii Pozsony Ferenc și Kinda István, modalitatea de pregătire a crengii de nuntă și rețeta cu elementele componente ale acestui desert deosebit. „Se pregătește un aluat subțire din care se strâng buchete de câte 3-4 foi și se prăjesc în ulei fierbinte. Buchețelele astfel prăjite se leagă cu ață albă pe un suport prevăzut cu o talpă punându-se pe masă, în fața mirilor. Bunătățile gastronomice prăjite crocant, împodobite cu benzi colorate, sunt date cu zahăr pudră înainte de a fi agățate pe creangă”, precizează autorii.

Comuna Micfalău este situată într-un peisaj miraculos, între Munții Bodocului și Baraoltului, pe o terasă înaltă a Oltului superior, la mică distanța de lacul Sf. Ana, de Băile Tușnad și de alte atracții turistice. Renumele comunității se bazează pe apele minerale natural carbogazoase și bazice, dintre care izvorul “Bedo” este apreciat și în județele limitrofe, “Creanga împodobită” ca unicat mondial înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, pricepuții cioplitori de piatră, cicloturismul sau vechiul atelier de sticlărie al localității. O curiozitate locală sunt izvoarele acide, utilizate şi pentru proprietăţi curative. Apa minerală sărată este atât de bogată în bicarbonat, încât gospodinele satului o utilizează chiar și la dospirea cozonacului.

Răspunde