Chef Ciprian și gustul tradiției

Chef Ciprian și gustul tradiției

Directorul Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan, a gătit astăzi la Târgul de țară pentru turiști.

„Pregătesc o rețetă foarte veche din zona Munților Apuseni, de unde sunt eu de loc. Îi spune papă de coade. Știți ce-s cozile? Cozile de la ceapă! În zona de unde vin eu, acum este cel mai bun lapte, pentru că iarba este foarte crudă, fragedă și are toate proprietățile benefice. Laptele era principalul element de nutriție. Cu el se făceau și preparate dulci și sărate. Tot în această perioadă, în afumătorile din gospodăriile moților apuseni erau ultimele rămășițe de carne și slănină. Tăiau din ele, le puneau la călit cu cozile de ceapă, după care puneau lapte peste ele. Întâi puneau carnea, apoi cozile de hașme. Hașmele sunt un fel de ceapă turcească, ea se face prima dată primăvara, în grădină, înainte de ceapa verde. O luau, o tăiau și o puneau peste carne și adăugau și miere, pentru că mierea ajută cozile de ceapă să nu se topească la fierbere. Puneau laptele, după care făceau o dresătură cu smântână proaspătă, lapte și făină și puneau pătrunjel. Și se mânca cu ce aveau oamenii: pită, pâine tare, mălai sau mămăligă”, a arătat managerul Muzeului ASTRA.

Cei care au prins o porție de papă de coade ca-n Țara Moților, salată fiartă în lapte sau zamă de lobodă s-au bucurat să afle și istoria acestor preparate tradiționale.

„Este o combinație absolut neașteptată”, a mărturisit unul dintre vizitatori. „Am văzut un pic procesul la început, am văzut toate ingredientele, n-am mai stat până la final, dar am prins când era gata și ne-am bucurat. E foarte bună!”, a constatat o tânără. O altă turistă și-a dat seama că ingredientul secret este pasiunea: „E delicioasă, o rețetă pe care n-am mai gustat-o, pentru că eu sunt din Târgu Mureș, este extrem de interesantă, dar și foarte bună! Contează pasiunea. Eu l-am auzit pe domnul director prezentând-o și când un om pune atâta pasiune în ceea ce face, eu zic că e imposibil să nu iasă bine. Condimentul e mâna potrivită, dar și bucuria cu care o faci!”.

„Îmi place să vorbesc despre patrimoniu, nu să stau la birou”

Evenimentul gastronomic “(Pre)Gătim bucate tradiționale @ Muzeul ASTRA!” își propune să ofere o nouă perspectivă turismului cultural.
„Noi, în muzeu, vrem să dăm alt mesaj vizavi de turismul cultural. Turismul cultural înseamnă autenticitate și experiențe. Cine vrea să meargă într-o zonă montană nu vrea să mănânce mici, biftec tartar sau mai știu eu ce steak de vită. Vrea să guste autenticul și e dispus să plătească pentru asta și noi vrem să încurajăm nu doar vizitatorii muzeului, ci și comunitățile să-și înțeleagă resursele și valorile și cum aceste resurse și valori pot deveni motoare de dezvoltare locală. Abia atunci vom vorbi în România de turism cultural care poate crește țara asta. În mediul rural încă avem resursa umană foarte bine pregătită și documentată, dar nu știm s-o valorizăm, iar eu, ca director general al Muzeului ASTRA, astăzi, mă pun în slujba vizitatorilor să comunic acest eveniment și e plăcerea mea, că asta îmi place să fac cel mai mult: să vorbesc despre patrimoniu și nu să stau la birou”, a explicat Ciprian Ștefan.

Rețete cu povești

Atelierele gastronomice vor continua și mâine, 5 iunie, de la orele 10.00 la 18.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgul de țară. Ciprian Ștefan, un vânător împătimit, a promis că va găti o tocană de căprior cu cartofi noi. Directorul general adjunct, Ovidiu Baron, și directorul de Marketing Cultural, Mirela Iancu, vor prezenta preparate specifice sezonului din zonele lor de provenientă – Oltenia, respectiv Mărginimea Sibiului – și documentate în cercetările de teren, cum ar fi stufatul de miel, ciorba de salată și omletă cu slană, varza nouă cu carne de miel sau carne de porc.

Răspunde