Cel mai așteptat eveniment al anului la Sebeșu de Jos

Cel mai așteptat eveniment al anului la Sebeșu de Jos

De Rusalii, Primăria comunei Turnu Roșu organizează festivalul „Hora din Rusca”, o tradiție cu vechime de peste 230 de ani.

Elena Mangu, viceprimar: „Hora din Rusca datează din timpul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan și se joacă și astăzi în satul Sebeșu de Jos în ziua de Rusalii. Nodurile reprezintă greutățile prin care poporul român a trecut. Ea este condusă de vătaf, care trebuie să desfacă nodurile fără a rupe lanțul de brațe. Desfacerea acestor noduri reprezintă credința și speranța într-un viitor mai bun. Ea a reprezentat o formă de protest a locuitorilor din satul Sebeșu de Jos și din localitățile învecinate. Pentru prima oară s-a jucat în a doua zi de Rusalii pe poiana de la ieșirea spre pădure numită Rusca, de aici și denumirea obiceiului.”

Manifestarea reprezentativă pentru satul Sebeșu de Jos are o anvergură mult mai mare prin participarea unor ansambluri folclorice din întregul județ.

„Duminică, 12 iunie, Primăria Turnu Roșu ne invită la Festivalul ‘Hora din Rusca’, cel mai important eveniment al comunității, un simbol al unității, ce datează din anul 1784. Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda Culturală. Începând cu ora 12, în centrul satului Sebeșu de Jos, cei prezenți se vor prinde într-un dans specific, ‘Brâul’, iar apoi, la ora 13.00, întreg alaiul va merge pe platoul de pe Rusca. Cântecul și jocul popular vor fi interpretate de artiști din județ: Geanina Gavrilă, Ciprian și Mihaela Istrate, Izabela Tomiță, Nelu Albu, grupul folcloric ‘Doruri Sibiene’, Ansamblul ‘Hora din Rusca’ din Sebeșu de Jos, Ansamblul de dansuri din Turnu Roșu, Ansamblul ‘Doruleț’ din Racovița, Ansamblul de dansuri ‘Bujorii de Munte’. De asemenea, participanții vor putea gusta și achiziționa produse locale pregătite de producătorii din zonă”, anunță Consiliul Județean Sibiu.

“Hora din Rusca nu este un joc simplu, ci o horă înnodată, în cadrul căreia lanțul de dansatori creează mai multe noduri. Jocul este condus de un vătaf care înnoadă hora cea mare de multe ori şi tot numai un bun conducător poate să desfacă aceste noduri, fără să rupă şirul de braţe. De Rusalii, sătenii din Sebeșu de Jos se adună, în fiecare an, pe platoul Rusca, fiind în acelaşi timp prilej de reunire cu rudele lor venite din comuna Albina (Timiş), acolo unde au fost împroprietărite după Primul Război Mondial”, explică muzeograful Mihaela Gherghel de la Muzeul ASTRA.

Răspunde