Casa departe de casă

Casa departe de casă

O gospodărie din satul sibian Nou Săsesc „vorbește” despre istoria sașilor transilvăneni la Muzeul etnografic în aer liber din Szentendre, Ungaria.

Expoziția din această casă prezintă modalități de păstrare a patrimoniului și monumentelor din Transilvania. O altă temă este răscumpărarea sașilor din România comunistă, între anii 1968 și 1990, când 250.000 de sași din Transilvania au plecat în Republica Federală Germania.

La inaugurarea ansamblului „Transilvania”, desfășurată zilele trecute la muzeul din Szentendre, a participat și noua președintă a Ungariei, Katalin Novák, care a subliniat: ”Cultura maghiară din Transilvania nu este parte a trecutului poporului maghiar, ci face parte din prezentul nostru. Fără Transilvania, Ungaria nu ar fi la fel. Limba maternă și cultura leagă Transilvania și Ungaria.” De asemenea, la eveniment au participat peste 1.000 de oficialități și invitați, Sibiul fiind reprezentat de Cosmin Ignat, șef de secție la Complexul Național Muzeal ASTRA, și Levente Serfőző, președintele Asociației HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu.

„Interesant este faptul că Muzeul în Aer Liber din Szentendre a fost înființat în același an cu cel din Sibiu, 1967. Prin organizarea pe cele 16 hectare a ansamblului Transilvania, Muzeul din Szentendre (Szentendrei Skanzen) face un pas important prin internaționalizarea exponatelor, depășind granițele actuale ale Ungariei și prezintă patrimoniul, monumentele, obiectele de secol XIX-XX din Transilvania. Ansamblul nu este terminat, pe lângă actualele imobile, gospodării și expoziții urmează amenajarea altora.

În ansamblul nou creat pătrundem printr-o poartă și ajungem în piaţa principală a unui orăşel transilvan de la începutul secolului XX. Clădirile orașului sunt situate în jurul fermecătoarei piețe a orașului, unde ne întâmpină firma de avocatură din Sf. Gheorghe proiectată de Károly Kós, tipografia din Tg. Mureș cu o fațadă impunătoare în stil Art Nouveau și clădirea cafenelei din aceeași localitate care definesc atmosfera unui oraș mic, viu și fermecător.

Gospodăria din Nou Săsesc dezvăluie diversitatea și bogăția culturii săsești din Transilvania, gospodăria din Săcele prezintă modul de viață al ceangăilor. Pe lângă arhitectura și modul de viață din zona Târnavelor, vizitatorii se pot familiariza cu ingredientele zilnice ale bucătăriei transilvănene la gospodăria din Bălăușeri”, descrie Levente Serfőző.

Răspunde