Best Tourism Villages: Județul Sibiu are cele mai mari șanse să câștige competiția națională

Best Tourism Villages: Județul Sibiu are cele mai mari șanse să câștige competiția națională

Trei din cele șase localităţi românești înscrise în competiţia „Best Tourism Villages” sunt din județul Sibiu. Este vorba despre Răşinari, Râu Sadului şi Biertan.

Iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT) este dedicată recunoaşterii satelor care sunt exemple remarcabile de destinaţii turistice rurale. Anul acesta, în competiție s-au mai înscris Ciocăneşti (judeţul Suceava), Costeşti (judeţul Vâlcea) și Eibenthal (judeţul Mehedinţi).

„România se poziţionează foarte bine la nivel internaţional, din punct de vedere al turismului rural, respectiv al agroturismului! Tradiţiile noastre, meşteşugurile populare, precum şi diferitele obiceiuri gastronomice şi de trai sunt elemente definitorii pentru o experienţă de vacanţă cu adevărat autentică. Prin urmare, am încredere că localităţile înscrise în cadrul competiţiei Best Tourism Villages, organizată de către Organizaţia Mondială a Turismului, se vor bucura de succes!”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.

În prima etapă a concursului, candidaturile au fost evaluate de specialiştii din cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), pe baza informaţiilor transmise de aplicanţi. Au fost luate în considerare criteriile de eligibilitate şi de selecţie, conform ghidului oferit de OMT, precum şi fotografiile şi videoclipurile de prezentare a destinaţiilor, ataşate înscrierilor. Ulterior, au fost demarate verificările pe teren, iar în încheierea procesului va fi stabilit un punctaj pentru fiecare sat care a intrat în competiţie. Primele trei clasate urmează să fie propunerile României pentru concursul derulat la nivel nivel mondial.

„Mai departe, cele care vor fi desemnate Best Tourism Villages vor deveni membre ale unei reţele care facilitează schimbul de informaţii, experienţe şi de bune practici. Reţeaua include, de asemenea, experţi, parteneri publici şi privaţi din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală. Destinaţiile rurale incluse în reţea pot fi considerate studii de caz în documentele de politici ale OMT şi menţionate/promovate în recomandări şi la evenimente pentru dezvoltarea rurală şi turism. Satele dezvoltate din punct de vedere turistic, dar care nu au întrunit pe deplin criteriile pentru a fi desemnate Best Tourism Villages, vor putea fi incluse în Programul Upgrade, prin intermediul căruia vor beneficia de suport din partea OMT şi a partenerilor pentru îmbunătăţirea domeniilor de activitate, conform rezultatelor evaluării. Menţionăm că toate cele şase sate înscrise în concurs, cu scopul promovării acestora, vor fi parte integrantă a unei rute cultural turistice, dezvoltată la nivel naţional de către MAT”, se precizează în comunicatul ministerului.

Răspunde