Arome de vară la Târgul de țară

Arome de vară la Târgul de țară

Rețete de sezon culese din trei zone pitorești ale României au făcut deliciul vizitatorilor care și-au petrecut sfârșitul de săptămână în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. La ceaunele încinse la Târgul de țară s-au întrecut chiar directorii Muzeului ASTRA.

Sâmbătă și duminică, Muzeul ASTRA a înregistrat peste 4.500 de intrări și s-au devorat peste 400 de porții.

Managerul Ciprian Anghel Ștefan a prezentat o tocană de căprior cu cartofi noi ca în Apuseni.

„Secretul este începutul. Tai ceapa fideluțe, o pui la călit și o lași maxim 5-10 minute, până se înmoaie un pic, după care pui ardeiul roșu și atunci ceapa se colorează de la ardei. După aceea pui carnea și o lași să scadă, fără apă, fără nimic. Ea trebuie să devină albă. Abia atunci vii cu restul condimentelor. Se folosesc cartofi noi, pe care trebuie să-I adaugi la final, ca să rămână întregi. Cartoful ia din tăria gustului de vânat și creează un gust foarte, foarte bun. Asta e o rețetă luată din Macea, județul Arad, de la un domn foarte în vârstă care ne-a învățat cum să facem gulașul corect“, a descris Ciprian Ștefan.

Mirela Iancu, directorul de marketing cultural al Muzeului ASTRA, a copilărit în Mărginimea Sibiului, așa că i-a fost ușor să aleagă pentru atelierul gastronomic o rețetă ciobănească: tocană de miel cu varză nouă.

„E versiunea de început de calendar a rețetei de dărabe de varză cu oaie, care se face de obicei la sfârșit de septembrie sau octombrie, după ce au coborât oile de la munte, cu oile care deja nu mai sunt productive și trebuie scoase din ‘circuit’. Varza nouă se potrivește bine cu mielul, sunt două trufandale. Mielul, de fapt, nu mai este chiar miel – în apropiere de Rusalii, el deja a ajuns să mănânce în rând cu animalele mari. Nu mai este mielul de lapte pe care-l mâncăm la Paști, este un miel care deja a trecut pe hrană solidă integral, este despărțit de mamă care a intrat la muls pentru brânza pe care Mărginimea o ‘exportă’ peste tot și are o consistență puțin diferită. Este puțin mai ferm față de mielul de lapte și are deja o altă savoare, se duce un pic mai mult spre gustul de oaie, are aroma un pic mai pronunțată. Dar asezonat foarte bine cu cimbru proaspăt, cu verdețuri din grădină, este o mâncare delicioasă: și hrănitoare, dar și ușoară în același timp“, ne-a mărturisit Mirela Iancu.

Mirela Iancu, director marketing: „E o rețetă pe care am găsit-o în familie, adică eu am crescut cu ea, am mâncat-o frecvent, aproape an de an, fie făcută de mama mea, fie făcută de mătușile de la țară și, din păcate, nu este neapărat una care să aibă 100% amintiri pozitive, pentru că de multe ori mielul pe care îl mâncam era cel păstrat pentru a fi tăiat de Rusalii, cu care mergeam și eu pe marginea drumului să pască, fără să știu că va sfârși. Pentru mine, copilul de la oraș care venea să stea câteva săptămâni la țară, era un fel de animal de casă și îl vedeam ca pe câinele sau pisica familiei. Până la urmă, de Rusalii, mielul care rămânea de restul turmei în gospodărie ajungea pe masă.“

Verdețurile din grădina amenajată pe lunca Muzeului în aer liber, împreună cu niște lapte și câteva bucăți zdravene de slană, s-au întâlnit în ceaunul directorului general adjunct Ovidiu Baron.

„Pregătim o ciorbă de salată cu slană, cu paparadă și la sfârșit o să punem puțin mărar pentru aromă, niște lapte, o să mai dăm câteva clocote și când o s-o luăm de pe foc o să punem usturoi mărunțit, numai pentru aromă. Prepararea mai durează cam 45 de minute. Rețeta este puțin actualizată. Am pornit de la o rețetă simplă, practic folosind resursa din grădină. Aici, la Târgul de țară, folosim în primul rând produsele pe care le facem în grădina noastră din luncă. Însă am actualizat-o puțin cu paparadă și cu slană, să fie mai bogată, să fie puțin mai consistentă. E o rețetă pe care acum o găsim cam în toate regiunile țării“, arată Ovidiu Baron.

După câteva ore în care miresmele generoase s-au răspândit prin tot muzeul, turiștii au gustat nerăbdători bucatele, iar cei trei șefi au dovedit că pot fi… chefi!

Răspunde