Zama asta „de întins”, foarte gustoasă și spornică, este specifică satelor din zona Mediașului.
Ingrediente
- 1 kg cârnat afumat, costiță, pecie
- 3 cepe uscate
- 100 g slănină afumată
- 5 linguri ulei
- 2 foi de dafin
- sare
- piper
- 2 linguri făină
- 2 căței usturoi
Mod de preparare
- Se topește slănina, în ea se călește ceapa, apoi se adaugă cârnatul și carnea tăiate felii și cubulețe.
- Se prăjesc împreună până când carnea este făcută.
- Se adaugă piper și sare după nevoie și usturoiul zdrobit.
- Se face un dres din făină și apă, care se adaugă peste zamă.
- După ce mai fierbe 10 minute, se ia de pe foc și se servește cu mămăligă.
Chef Nico Lontras, medieșeanul care a obținut, chiar zilele trecute, titlul de „Chef of the Year for the Hotel Industry” la Gala TopHotel Awards – Premiile excelenței în industria hotelieră, a turismului și ospitalității din România – ține minte foarte bine această rețetă din copilărie. Însă, pentru că îi place mereu să experimenteze în bucătărie, el a reinterpretat rețeta tradițională a bunicii, iar rezultatul trebuie să fie cel puțin la fel de bun: