Tortul vrăjitoarei. Nu vă fie teamă să-l încercați!

Tortul vrăjitoarei. Nu vă fie teamă să-l încercați!

Sună înfricoșător, dar este probabil cea mai simplă rețetă de tort…

  1. 7 linguri de zahăr se caramelizează la temperatură foarte mare. Se întinde caramelul pe pereţii cratiţei (diametrul acesteia să fie de cca 22 cm) şi se lasă să se răcească. Între timp, se umple cu apă altă cratiţă, anume una în care să intre cea cu zahărul caramelizat, şi se aduce apa la fierbere.
  2. 750 ml de lapte călduţ, 6 ouă bătute întregi, 2 pliculeţe de zahăr vanilat (cel mai bine Bourbon) şi 6 linguri de zahăr se amestecă bine şi se toarnă în cratiţa cu zahărul caramelizat şi răcit. Pe aceasta o punem la rândul ei în cratiţa cu apă fierbinte şi introducem totul în cuptor pentru cca 45 de minute la apoximativ 170°C, până se leagă crema de zahăr ars.
  3. Pentru blat folosim 4 gălbenuşuri, 4 linguri de ulei, 4 linguri de făină, 4-5 linguri de zahăr pudră, 1 praf de copt stins cu zeamă de lămâie. Se amestecă bine totul. Din cele 4 albuşuri se bate o spumă fermă care se adaugă amestecând încet.
  4. După cele 45 de minute se toarnă masa aceasta peste crema de zahăr ars şi se coace totul alte 40 de minute la 170°C. Se mai lasă apoi timp de 5 minute în cuptorul stins.
  5. Se lasă să se răcească complet şi de-abia apoi se răstoarnă.

*Rețetă din cartea sibiencei Dagmar Dusil „Privind înapoi prin fereastra bucătăriei”, Editura Curtea Veche, București, 2013

Răspunde