Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Rowmania la Muzeul ASTRA. Cel mai frumos loc din Sibiu, văzut din canotcă!

timp de citire 5 min

“Descoperă Rowmania” a ajuns ieri pentru prima dată la Sibiu, în căutare de noi campioni la vâslit, dar mai ales cu scopul de a apropia oamenii de natură.

Campania de promovare a patrimoniului “Descoperă Rowmania”, inițiată de legendarul campion olimpic Ivan Patzaichin, a poposit la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde toți vizitatorii, indiferent de vârstă, experiență sau constituție sportivă, au fost invitați să se urce în canotci și să concureze la vâslit viteză.

Câştigătorii de la Sibiu vor intra în finala națională “Descoperă Rowmania”, care se va desfăşura în cadrul Festivalului Rowmania, pe 10 septembrie, la Tulcea.

Pentru cei mici, marangozul Viorel Gheorghe a pregătit un atelier de construit bărci din hârtie, dar le-a arătat și cum se confecționează o pagaie, în curtea gospodăriei din Mahmudia.

“Muzeul ASTRA este partener cu Asociația ‘Ivan Patzaichin – Mila 23’. Lucrăm împreună și pe proiecte în Deltă și ne folosim de expertiza lor în restaurarea caselor tradiționale. E o colaborare care va dura de acum încolo și sper că, în fiecare an, vom reveni aici cu drag și va deveni o sărbătoare în fiecare lună de mai să deschidem sezonul într-un loc atât de frumos și de special.

Ce facem astăzi împreună cu prietenii de la Subcarpați? Ei au un atelier de făurit caval, sunt cu o șezătoare acolo foarte interesantă, bineînțeles Caftul Lăutarilor în partea a doua a zilei și, în final, concertul lor. Până atunci, vă invităm să vă plimbați cu canotcile, bărcile noastre inventate de Ivan Patzaichin. Muzeul din barcă se vede altfel. Dacă sunt echipele formate facem și concurs, important e să fim cu toții aici, să ne bucurăm de acest loc minunat. Bravo, Sibiu, pentru locul ăsta extraordinar pe care-l aveți, probabil unic în România și în Europa! Nu este un muzeu de vitrină, este un muzeu viu și asta mi se pare un lucru extraordinar.

Suntem pentru prima oară aici, dar e doar începutul unei lungi prietenii, pentru că locul ăsta e magic! Ce facem noi cu asociația de aproape 11 ani este să încercăm să le arătăm oamenilor că natura face parte integrantă din patrimoniul cultural tradițional țărănesc. Este o legătură intrinsecă și trebuie să avem grijă de amândouă, pentru că amândouă ne reprezintă și înseamnă de fapt o Românie modernă, o Românie cu tradiție și o Românie puternică”, a precizat Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației “Ivan Patzaichin – Mila 23”, pentru Strada Cetății.

Concursul de vâslit în echipă “Noi începuturi la Descoperă Rowmania” și atelierul pentru copii fac parte din evenimentul de o zi “În sat și pe lac”, organizat de Centrul Cultural Subcarpați și Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23”, împreună cu Muzeul ASTRA.

“Este un weekend propice pentru plimbări în aer liber, pentru a ne bucura de acest peisaj superb de început de vară și, totodată, avem un eveniment – așa cum îmi place mie să-l definesc – constructiv! Noi avem calitatea de gazdă și partener în cadrul acestui eveniment. Vorbim despre o acțiune dedicată ecoturismului și principiilor sustenabile care țin de acest lucru, pentru că aici, la Muzeul ASTRA, ne ajută și perimetrul natural, pentru că suntem înconjurați de verdeață, de apă curgătoare, de lacuri, de faună, de vegetație… Cei de la Centrul Cultural Subcarpați și Rowmania organizează plimbări și, totodată, educă publicul vizitator despre cum trebuie să se comporte într-o plimbare cu canotca pe lacul din Dumbrava Sibiului. Avem și un atelier de făcut pagaie, acea pagaie făcută celebră de către marele maestru Ivan Patzaichin. Învățăm cum să facem o pagaie și apoi venim aici, pe lac, și învățăm cum s-o folosim! Rolul Muzeului ASTRA este acela de a conserva și restaura patrimoniul cultural și, în plus, de a educa publicul vizitator să creadă în tradiții și să le ducă mai departe.

Maestrul Ivan Patzaichin a fost pe la noi în urmă cu trei ani de zile, i-a plăcut foarte mult și a promis că va reveni. Cred că maestrul ne urmărește și acum! Maestrul era foarte apropiat de Muzeul ASTRA și, totodată, noi eram foarte apropiați de domnia sa. Prin această ‘chimie’, ne-am creat o legătură strânsă și cu Delta Dunării. Am făcut nenumărate cercetări etnografice în zona aceasta mirifică a României, de unde ne-am întors cu un patrimoniu cultural atât fizic, pentru că am adus aici inclusiv monumente, gospodării din Letea, instrumentar arhaic de pescuit din Caraorman, din Mila 23, din satul Crișan, v-am dat doar câteva exemple. Această ‘chimie’ creată datorită maestrului Ivan Patzaichin rămâne împământenită aici, la noi, la muzeu, pentru că este locul unde tradițiile merg mai departe și ne bucurăm că putem confirma prin fapte acest lucru”, a explicat Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA, într-un interviu acordat pentru Strada Cetății.

Din 2019, “Descoperă Rowmania” face parte dintr-un program mai amplu al Asociației “Ivan Patzaichin – Mila 23”, campania “Apele Unite ale României”, care propune activități de educație non-formală, ecologizare și sport în aer liber. Acestea urmăresc angrenarea comunităților într-un exercițiu de descoperire și protejare a apelor ce le traversează și de valorizare a peisajului urban riveran.

Lasă un răspuns