Rețetă de top: mușchi de vită cu sos espresso și piersici caramelizate

Rețetă de top: mușchi de vită cu sos espresso și piersici caramelizate

Cei doi medieșeni care au scris istorie la Best Chef IPA 2022 ne dezvăluie rețeta unui weekend savuros!

Recent, s-a încheiat a doua ediție a competiției gastronomice Best Chef IPA, organizată de Asociația Internațională a Polițiștilor Regiunea Ilfov. La startul competiției a fost prezentă și o echipă formată din medieșenii Ernest Schmidt și Tiberiu Csiszer, care au reprezentat Regiunea 1 Sibiu. Duelul gusturilor și al farfuriilor aspectuoase s-a încheiat fericit pentru medieșeni, care la final s-au clasat pe locul al doilea, la un singur punct distanță de primul loc.

Chef Tiberiu a fost de acord să le împărtășească și cititorilor noștri secretele unei farfurii de top, o farfurie demnă de o finală, care împletește arome într-o combinație de zile mari.

Pas cu pas, până în finală

„Eu cu Erni ne știm de mult timp și colaborăm în tot ceea ce înseamnă gastronomie, împreună facem evenimente, gândim meniuri, ne ajutăm și ne sfătuim reciproc. Eu îl consider un frate mai mare, gata oricând să te ajute în orice problemă”, ne-a introdus Chef Tiberiu Csiszer în atmosfera de echipă.

Concursul, în sine, a fost o provocare pe care echipa formată din cei doi medieșeni au trecut-o cu bine. „Colegul meu m-a atenționat că e un concurs unde participă multe echipe și juriul e foarte exigent. Am luat totul pas cu pas și am ajuns în finală, unde am venit cu un preparat mai sofisticat, o combinație reușită – din punctul meu de vedere: mușchi de vită cu sos espresso și piersici caramelizate. Finala a fost strânsă și am fost departajați de 1 punct. Am luat locul II și cred că am reprezentat cu cinste Regiunea 1 Sibiu”, ne-a povestit Csiszer.

 

Mușchi de vită cu sos espresso și piersici caramelizate

Ingrediente (pentru 4 porții):

  • 800 g mușchi de vită
  • 400 g piersici
  • 100 ml espresso de calitate
  • 50 ml miere
  • 100 g blue cheese
  • 50 ml coniac
  • condimente clasice: sare, piper, usturoi, rozmarin

Mod de preparare:

  1. Mușchiul de vită se lasă la macerat în ulei de măsline o oră. Apoi, se încinge bine o tigaie, iar mușchiul se frige pe ambele părți undeva la două minute. Recomandarea bucătarului este ca mușchiul de vită să fie servit medium-rare (“altfel îți bați joc de el și e păcat!”).  Piersicile se caramelizează în tigaie cu miere și se sting cu puțin coniac.
  2. „Sosul de espresso e un secret pe care momentan îl păstrez doar pentru mine, dar în bucătărie, dacă experimentezi, ai posibilitatea să creezi tot felul de combinații spectaculoase. Promit că pe viitor o să vă spun și reteta sosului de espresso”, ne-a spus Chef Tiberiu.
  3. La servire, peste piersicile caramelizate, puneți blue cheese tăiată cubulețe. Chiar dacă o să vă pară ciudată, combinația de mușchi de vită cu piersici caramelizate și blue cheese e bestială! Aranjarea pe farfurie depinde de imaginația fiecăruia, așa că nu puneți stavilă niciunui gând pentru a aranja farfuria cum doriți!

Poftă bună!

Răspunde