Prințul Charles a lansat, la Sibiu, cel mai mare proiect european transnațional de refacere a pădurilor

Prințul Charles a lansat, la Sibiu, cel mai mare proiect european transnațional de refacere a pădurilor

Alteța Sa Regală Prințul de Wales a lansat, ieri, la Sibiu, cel mai mare proiect european transnațional de restaurare a peisajelor forestiere, cu ajutorul Circular Bioeconomy Alliance (Alianța pentru Bioeconomie Circulară).

Oameni de știință, experți și practicieni de renume s-au întâlnit la Sibiu, pentru a anunța cel mai mare proiect transnațional de refacere a pădurilor din Europa. Evenimentul științific și de politici publice ThinkForest celebrează tendința în creștere de restaurare a biodiversității forestiere și de promovare a bioeconomiei circulare, în beneficiul oamenilor și al planetei.

Evenimentul a fost deschis de către Alteța Sa Regală Prințul de Wales și de ministrul român al mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos. Totodată, a fost lansat un proiect de restaurare a pădurilor în Munții Carpați, finanțat de Circular Bioeconomy Alliance (Alianța pentru Bioeconomie Circulară) și dezvoltat în colaborare cu proiectul Horizon 2020 SUPERB.

În discursul său de deschidere, Alteța Sa Regală a subliniat că trebuie să ne regândim economia dacă dorim să ne rescriem viitorul. Avem nevoie de o bioeconomie circulară, care să investească în trei domenii care se consolidează reciproc: biodiversitatea, inovarea și comunitățile locale și indigene. Restul lumii poate învăța din modul în care România s-a bazat pe abordări regenerative pentru a crea peisaje bogate în zone precum Transilvania, unde omul trăiește în armonie cu natura, a arătat înaltul oaspete.

Evenimentul ThinkForest a marcat, de asemenea, lansarea proiectului european Horizon 2020 SUPERB, în valoare de 20 de milioane de euro și coordonat de European Forest Institute (EFI – Institutul Forestier European). Proiectul implică peste 100 de organizații din domeniul științei și practicii forestiere din 20 de țări diferite și include 12 situri demonstrative de restaurare forestieră la scară largă în întreaga Europă. Unul dintre aceste situri este situat în Carpații românești.

Marc Palahí, director European Forest Institute, președinte Circular Bioeconomy Alliance: „Colaborarea științifică este crucială pentru a extinde cu succes restaurarea pădurilor în Europa, în contextul schimbărilor rapide ale mediului și al cerințelor tot mai mari față de pădurile noastre. Sunt mândru de rolul de lider al EFI în reunirea unora dintre cei mai importanți oameni de știință și practicieni din Europa pentru a demonstra de ce și cum putem restaura peisajele forestiere în diferite scopuri și beneficii.”

În cadrul evenimentului a fost prezentat, de asemenea, un nou studiu științific și de politici publice al EFI privind Biodiversitatea Forestieră în Europa. Redactat de un grup de oameni de știință emeriți din 10 țări europene, studiul oferă decidenților politici, precum și administratorilor de păduri și peisaje, o mai bună înțelegere a complexului subiect al biodiversității în contextul pădurilor europene.

 

Alegerea organizatorilor pentru desfășurarea acestui amplu eveniment internațional nu este întâmplătoare, în condițiile în care, în ultimii ani, Filarmonica de Stat Sibiu a obișnuit publicul cu implicarea autentică în acțiunile de ecologizare a mediului, înverzirea spațiilor și chiar transformarea clădirii în model de eficiență energetică, aspecte apreciate de Prințul Charles.

„Ne bucurăm ca împreună cu European Forest Institute și Ambasada Marii Britanii din București să organizăm această importantă conferință, care vorbește despre reîmpădurire. Desigur că suntem onorați că Alteța Sa Regală, Prințul Chales, a ales Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu ca loc de desfășurare. Pentru a păstra vie amintirea acestui moment, de acum înainte vom înlocui uzualul buchet de flori de la finalul concertului cu un simbol ce va garanta că Filarmonica de Stat Sibiu, împreună cu The Prince’s Foundation, va planta un copac, astfel încât, în câțiva ani, să ne putem lăuda cu o pădure a muzicienilor care au vizitat Sibiul“, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Răspunde