O zi specială pentru România și oamenii din Regiunea Centru

O zi specială pentru România și oamenii din Regiunea Centru

Semnificațiile zilei de 9 Mai trec dincolo de importanța istorică a acestei zile, definind viitorul nostru, în special în perioade de criză. Suntem români și suntem cetățeni europeni, de aceea Ziua Europei este, mai ales acum, o zi în care trebuie să reflectăm foarte mult la solidaritatea noastră europeană.

Data de 9 mai 2022 are pentru români o semnificație aparte: sunt 145 de ani de la proclamarea independenței Principatelor Române, 77 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial și 15 ani de când România a devenit stat membru al Uniunii Europene.

După cum spunea Robert Schuman în momentul în care anunța public proiectul Uniunii Europene, Europa are nevoie de un suflet, de un ideal și de voința politică indispensabilă pentru îndeplinirea acestui ideal. În situaţia în care conflictul e la marginea României,  conștientizăm că fiecare zi de pace este un efort, un echilibru fragil între puterile mondiale. Pentru noi, cei peste 2 milioane de cetățeni ai Regiunii Centru, pot spune că, datorită sprijinului european, ADR Centru a atras peste 2,2 miliarde de euro fonduri europene, respectiv peste 1000 de euro pe cap de locuitor. Aceste investiții le vedem în orașele mult mai aproape de ceea ce își doresc oamenii, în drumurile mai bune, în infrastructura de sănătate și de educație mai bine pregătite.  Cu sprijin european am trecut de gravitatea pandemiei și tot cu sprijin european pot spune că, în premieră pentru România, se va realiza descentralizarea fondurilor europene. Astfel  vom aduce în regiune în următorii 7 ani, peste 1,2 miliarde de euro, adică mai mult de jumătate din cât s-a realizat într-un deceniu și jumătate. Noi vom continua să contribuim la consolidarea dimensiunii civice a Uniunii. Implicarea fiecărui om, la nivelul comunității de care aparține, pe plan local, regional, național sau european, este esențială pentru menținerea unei vieți democratice solide și pentru a întări Uniunea Europeană, care reflectă și răspunde nevoilor oamenilor din cele 27 de state membre”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Activități derulate în contextul sărbătorii Uniunii Europene

De peste 16 ani, ADR Centru și-a completat oferta de servicii cu unul dintre cele mai căutate instrumente de lucru pentru cei preocupați de creșterea calității vieții în comunitățile locale, editând și distribuind gratuit Catalogul Surselor de Finanțare nerambursabile. An după an, zi de zi, ADR Centru furnizează informații și coordonează implementarea a sute de proiecte pentru creșterea calității vieții cetățenilor din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Impactul acestor proiecte se vede în infrastructura locală și regională, în obiectivele construite, modernizate sau reabilitate prin cele peste 3700 proiecte gestionate, care au oferit cetățenilor regiunii investiții în valoare totală de peste 3,2 miliarde euro. În luna iunie vom transmite la Comisia Europeană viitorul Programul Operațional Regional CENTRU 2021-2027, motiv pentru care, pe lângă toate activitățile parteneriale derulate din 2020 încoace, în luna aceasta, în 5 mai, am discutat cu potențialii solicitanți de finanțare despre oportunitățile de îmbunătățire a eco-mobilității, iar în perioada 16-20 mai vom avea dezbateri cu reprezentanții municipiilor și orașelor, privind modul de abordare a procesului de dezvoltare urbană durabilă și cu reprezentanții mediului academic despre conceptul de creștere a calității învățământului.

Nu în ultimul rând, în data de 26 mai va fi lansată în Regiunea Centru campania ”Europe in My Region!”, care subliniază conceptele europene de protejare a naturii și a sănătății oamenilor, prin prezentarea impactului investițiilor în acest domeniu, în timp ce, în aceeași perioadă, zeci de funcționari publici din unitățile administrației publice locale vor începe o suită de cursuri de formare, pentru a pregăti noi cereri de finanțare, destinate creșterii calității vieții în Regiunea Centru.

În același timp, prin Centrul Europe Direct, care funcționează de peste nouă ani în cadrul Agenției, s-a implicat recent comunitatea într-o acțiune de ecologizare în zona Cugir, la sfârșitul săptămânii trecute, iar în aceste zile vor fi premiați tinerii participanți la concursul ”Societatea românească, societate europeană!”.

Anul 2022 este Anul European al Tineretului, un an consacrat promovării tinerilor care trebuie să fie în măsură să construiască viitorul Europei dacă se dorește modelarea Uniunii astfel încât aceasta să corespundă dorinței lor. Uniunea trebuie să aibă o viziune cu care tinerii să se poată identifica, iar pentru tinerii din cele șase județe ale regiunii, echipa Europe Direct Regiunea Centru propune anul acesta noi provocări pentru identificarea informațiilor europene, cea de-a opta ediție a Crosului Europei în luna septembrie, o sesiune de dezbateri pe teme de mediu și multe alte activități interesante.

Răspunde