Expoziție de mobilier pictat transilvănean, itinerată de Muzeul ASTRA în Oltenia

Expoziție de mobilier pictat transilvănean, itinerată de Muzeul ASTRA în Oltenia

Muzeul ASTRA călătorește și transmite cultură! Un veritabil atelier săsesc de tâmplărie a fost deschis în județul Olt.

Expoziţia itinerantă „Arta mobilierului pictat. Unelte şi culoare” poate fi vizitată la Muzeul Județean Olt din municipiul Slatina, până pe 17 iulie.

Muzeografele Muzeului ASTRA, Simona Malearov și Camelia Ștefan, au lucrat aproape două săptămâni la organizarea în premieră a acestei expoziții într-un spațiu cultural din alt județ.

„Itinerarea expoziției ‘Arta mobilierului pictat. Unelte şi culoare’, organizată pentru prima dată în anul 2011 de către Muzeul ASTRA la Sibiu, are ca scop aducerea în atenția publicului din Slatina a unui segment specific zonei transilvănene și anume pictura pe mobilier, un meșteșug practicat de sași de-a lungul secolelor. Concepută ca o incursiune în lumea lemnului, ca o reflecţie asupra vechilor activităţi desfăşurate în contextul celor trei meserii tradiţionale legate de prelucrarea lemnului: dulgherie, tâmplărie şi pictură, expoziţia ‘Arta mobilierului pictat. Unelte şi culoare’ recrează în zilele noastre o pagină din istoria meşteşugului şi arată cum, folosind unelte simple, îndemânare, materiale naturale şi creativitate, s-au realizat obiecte din lemn, durabile şi de mare calitate artistică. Expoziţia este deosebită prin modul de prezentare a mobilierului, nu doar ca obiect de uz gospodăresc ci şi ca obiect de artă, de înfrumuseţare a interiorului tradiţional. Vor fi prezentate piese de mobilier pictat din patrimoniul Muzeului ASTRA din secolele XIX-XX. Atracţia expoziţiei o reprezintă recuzita specifică unui atelier de tâmplărie și anume uneltele tradiţionale utilizate pentru prelucrarea lemnului”, a precizat Simona Malearov, curatorul expoziției.

Răspunde