Succesul unui eveniment depinde de foarte mulți factori, dar adevărul este că ai la dispoziție o singură șansă ca acesta să fie memorabil. Te poți ocupa de foarte multe aspecte, de la numărul invitaților până la locul de desfășurare a evenimentului și tipul de mâncare, însă nu trebuie să uiți de elementul care va face totul să curgă: băutura!
În funcție de momentul zilei
Cel mai probabil nu vei organiza un eveniment care să includă băuturi alcoolice la micul dejun, așadar prima dată ne gândim la un brunch. În jurul prânzului, mai ales în weekend, de preferat vor fi cocktailurile. Dacă ai băut ceva mai mult în ziua precedentă, n-ai cum să dai greș cu un Bloody Mary, de exemplu.
Dacă evenimentul se desfășoară chiar la prânz, cel mai probabil vorbim despre o ieșire relaxată cu prietenii, un grătar sau poate o masă la restaurant. În acest caz important va fi ce preparate consumați. Ca regulă generală, puteți începe cu ceva băuturi mai tari care să vă deschidă apetitul, iar apoi puteți alege un vin bun în funcție de preparatele pe care urmează să le consumați. La grătar se potrivește de minune un vin roșu sau o bere mai tare. Dacă servești pește, alege cu încredere vinul alb.
Seara, cel mai probabil vorbim de o atmosferă festivă. Aici recomandată va fi o selecție cât mai largă de băuturi, atât alcoolice, cât și nealcoolice. La aperitive merge de minune tradiționala țuică sau un whisky, iar între feluri ai putea să te bucuri de un lichior de fructe sau unul amar. Felurile principale pot fi însoțite de vin, la fel ca mai sus, iar seara se poate încheia cu un spumant.
Noaptea târziu, la o ieșire în club, se recomandă cocktailuri pe bază de sucuri dulci și tărie.
În funcție de meniu
De departe, cel mai important aspect în alegerea băuturilor este meniul, din moment ce preparatele devin chiar mai bune dacă le combini cu băutura potrivită. Iată ce poți bea în funcție de tipul de mâncare:
- pentru gustări poți opta în general pentru tărie, de exemplu un cocktail cu gin, un cognac, vodcă sau un whiskey de calitate;
- grătarul merge cel mai bine cu un vin roșu sau cu bere neagră;
- în cazul unui meniu „carnivor” ușor, de exemplu carne de pește sau pasăre, cel mai probabil gătite la cuptor, poți opta pentru cidru, vinuri albe sau bere blondă;
- pentru salate sau meniurile vegetariene vor fi preferate vinurile albe sau roze, cu un conținut de alcool ceva mai scăzut;
- la desert se potrivește cel mai bine un vin spumant sau un digestiv.
În funcție de anotimp
Toamna și iarna sunt preferate băuturile mai tari, cu un conținut mai ridicat de alcool, numai bune pentru a te încălzi, așadar mizează pe vinuri roșii corpolente și tării.
Vara și primăvara poți alege berea, vinul spumant, rose și alb, de preferat cu arome fructate sau chiar cocktailurile.