Costumul popular, „pașaport” de liberă trecere la Muzeul ASTRA

Costumul popular, „pașaport” de liberă trecere la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează duminică, 8 mai, o serie de activități organizate special de Ziua Costumului Tradițional din România.

În această zi, intrarea în muzeul va fi gratuită pentru vizitatorii îmbrăcați în costum popular complet (femei: ie, poale, șurț și cătrință/foi, brâu, laibăr sau pieptar; bărbați: cămașă, cioareci sau ițari, brâu, laibăr sau pieptar, clop/căciulă).

La gospodăria pastorală din Poiana Sibiului, monument expus în Muzeul în aer liber, va avea loc o prelegere despre evoluția costumului tradițional spre costum național. Gazdă va fi muzeograful Elena Găvan, care va prezenta publicului trei costume cu tipologie diferită, dar toate încadrate între sfârșitul secolului al XIX-lea și anii `30 ai secolului XX. Costumele respective sunt specifice Văii Hârtibaciului și Mărginimii Sibiului, iar dialogul și prezentarea vor începe de la ora 11.

Reunirea Șezătorilor din România

Tot la ora 11.00, cinci grupuri de doamne membre în șezători din Avrig, Maramureș, București, Dobrogea și Basarabia-Chișinău se vor strânge la biserica din Bezded, unde vor încânta audiența cu pricesne. După cântare și slujbă, participanții se vor deplasa la gospodăria din Călinești-Berbești, în condițiile în care grupul din Maramureș este din Călinești, iar ulterior va avea loc prezentarea zonei morilor de vânt și a gospodăriilor din Dobrogea, alături de membrele din Șezătoarea Dobrogea.

Ziua Costumului Tradițional din România, organizată la Muzeul ASTRA, a ajuns la ediția a V-a.

Răspunde