Copii din 16 localități se întrec la faza județeană a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

Copii din 16 localități se întrec la faza județeană a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

77 de elevi din 26 unități școlare, conexe sau ateliere individuale care provin din 16 localități din județul Sibiu s-au înscris la faza județeană a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”.

Evenimentul va începe mâine, 18 mai, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și se va încheia vineri, 20 mai. În fiecare dintre aceste zile, curioșii îi pot admira la lucru pe concurenți, între orele 9.30 și 11.00, după care juriul va delibera între 11.00 și 13.00 și îi va premia pe cei mai talentați meșteri juniori.

Prima zi este dedicată secțiunilor: pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă și se va desfășura în sala de conferințe a hostelului Diana. Joi, 19 mai, în Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA – Sala AUDITORIUM – se vor întrece elevii pricepuți la: țesut la război orizontal; împletit ciucuri pe lemn; țesut ciucuri pe chelteu; cusut; brodat; confecționat port popular; dantelă cu suveica; croșetat; confecționat opinci; prelucrare piele/ împletit bice; artă decorativă. Vineri, 20 mai, este ziua rezervată secțiunilor: prelucrare artistică a lemnului, pirogravură, sculptură lemn/ bâte ciobănești, mobilier pictat, olărit, modelat lut, confecționat măști. Toate aceste activități se vor desfășura în Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA, Sala CHANGES.

La Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, organizată de Complexul Naţional Muzeal ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, participă copii cu vârsta între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban. Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului. Prezenţa în concurs este aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent.

Răspunde