Cinci zile, peste 30 de proiecții, un singur trofeu

Cinci zile, peste 30 de proiecții, un singur trofeu

A șasea ediție a festivalului ESTE FILM își propune din nou să ofere publicului sibian filme europene, filme de autor apreciate internațional.

Cele trei spații de proiecție de anul acesta sunt Teatrul Gong, Centrul Cultural ”Ion Besoiu” și curtea interioară a Muzeului de Istorie (Casa Altemberger) din Sibiu, un spațiu fermecător care ne-a servit drept locație și în ediția cu numărul cinci (în totalitate outdoor, din cauza pandemiei).

Festivalul se va deschide cu filmul românesc „Imaculat”, în premieră națională. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, în prezența regizoarei Monica Stan și a actriței Ana Dumitrașcu.

Competiția de scurtmetraj românesc de ficțiune ajunge la a treia ediție și aduce publicului zece scurtmetraje selecționate de Iulia Blaga, jurnalist și critic de film, scurtmetraje din care un juriu prezent la festival va alege câștigătorul. Premiul acordat constă în trofeul ESTE FILM și suma de 2.000 de euro.

„Vom găzdui și anul acesta filmele LUX (Flee, Great freedom și Quo vadis, Aida?), care aduc tematici puternice spre a fi dezbătute, inclusiv în cadrul festivalului, printr-o dezbatare ce va succede filmul Flee, o animație în regia lui Jonas Poher Rasmussen. Secțiunea In Frame va fi dedicată anul acesta filmului ceh clasic – vom vedea filme semnate de Jirí Menzel și Milos Forman: Trenuri bine păzite, Ciocârliile pe sârmă și Balul Pompierilor”, anunță organizatorii. Proiecțiile LUX și cele din secțiunea In Frame vor fi cu intrare liberă.

În cadrul secțiunii Best of Europe vor fi proiectate titluri precum Tre Piani, producția italiană reprezentând o ecranizare după romanul omonim, Madres paralelas, cel mai recent film semnat de Pedro Almodóvar, Titane, câștigătorul Palme d’Or din 2021 sau A hero, filmul distins cu Grand Prix la Cannes în 2021.

Anul acesta revine CinExplorez, secțiunea dedicată copiilor și adolescenților, ce vor avea ocazia să vadă animația Unde este Anne Frank, documentarul Ailo: Aventuri în Laponia, dar vor putea viziona și două filme românești. Străjerii Deltei și Copacul Dorintelor: Amintiri din Copilărie, urmate de discuții ce îi vor aduce pe micii spectatori față în față cu realizatorii filmelor.

Biletele se vor pune în vânzare începând cu data de 10 mai și vor putea fi achiziționate online prin Eventbook, precum și în spațiile de proiecție, în limita locurilor disponibile. Prețul unui bilet unic este de 20 lei pentru toate categoriile de vârstă și 12 lei pentru proiecțiile de film dedicate exclusiv pentru copii și adolescenți.

Răspunde