Chipurile realității, între alb și negru

Chipurile realității, între alb și negru

Expoziția specială „STRĂIN : FAMILIAR. Sibiu : Brașov. Două orașe din Transilvania” va fi vernisată joi, 5 mai, la ora 18:00, în sala multifuncțională a Casei Friedrich Teutsch.

Fotograful berlinez prof. dr. dr. h. c. Jürgen van Buer va expune fotografii alb-negru realizate în timpul mai multor călătorii în Transilvania în perioada 2014 – 2018.

La Sibiu, expoziția, îngrijită de Heidrun König și Gerhild Rudolf, se află sub patronajul episcopului Reinhart Guib și este sprijinită de Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu. Expoziția va fi deschisă la Casa Teutsch (str. Mitropoliei, nr. 30) în perioada 5 mai – 25 octombrie, iar intrarea este liberă.

Curatorul expoziției, Josef Balazs (Nürnberg), a adus imaginile într-o relație interesantă între ele sub motto-ul „STRĂIN : FAMILIAR” și le-a completat pentru prima stație a expoziției – la München – cu texte și înregistrări video care pot fi accesate virtual. Aici a colaborat cu Lilia Antipow, responsabilă cu relațiile publice de la Haus des Deutschen Ostens (HDO) München, care a inițiat medierea expoziției la Sibiu.

„La întrebarea când străinul devine familiar nu se poate răspunde în termeni generali. Acest proces este influențat de prea mulți factori foarte individuali, mai ales biografici. Ceea ce era inițial străin poate deveni curând familiar, în timp ce familiarul poate apărea străin. Fotografiile lui Jürgen van Buer combină ambele aspecte. Fotografiile alb-negru apar multora drept străine. Alții se simt atrași de această lume. Nu se poate nega faptul că lumea Transilvaniei i-a fost inițial străină fotografului din Berlin. Oare imaginile surprinse de un străin sunt familiare unui brașovean sau unui sibian?” se întreabă retoric organizatorii.

Răspunde