Brukenthal 300 – un om, un muzeu, o istorie

Brukenthal 300 – un om, un muzeu, o istorie

Muzeografele Raluca Maria Frîncu și Raluca Maria Teodorescu au lansat, astăzi, volumul „Brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie”.

Lucrarea, apărută sub egida editurii Muzeului Național Brukenthal și finanțată de Forumul Democrat al Germanilor din România, este o sinteză laborioasă realizată de două dintre muzeografele din cadrul secției Muzeul de Istorie – Casa Altemberger din Sibiu. Ea surprinde aspecte inedite și valoroase din pasiunea de colecționar a fondatorului muzeului sibian: colecțiile Muzeului Național Brukenthal și documente de arhivă din cadrul Arhivelor Naționale Sibiu.

„Lucrarea își propune aducerea în prim plan a personalității, a pasiunilor și moștenirii baronului Samuel von Brukenthal. În mod simbolic pentru aniversarea a 300 de ani de la nașterea sa, moment aniversat în anul 2021, au fost alese 300 de piese (obiecte și documente) care au aparținut Baronului sau care reflectă activitatea sa.

Importante în a surprinde spiritul epocii și rolul lui Samuel von Brukenthal în dezvoltarea Sibiului și a Transilvaniei sunt și mărturiile călătorilor străini care au vizitat orașul, palatul și colecția sa. Astfel, italianul Domenico Sestini scria: ‘Dacă acest bărbat își va duce la îndeplinire înaltele scopuri, cred că va putea fi numit, în mod legitim, geniul Daciei. Astfel, Sibiul ar deține o bibliotecă bogată, o colecție de tablouri, un muzeu de istorie, o grădină botanică, dacă planurile și lăudabilele intenții ale acestui strălucit Mecena se vor împlini.

Lăsăm astfel volumul de față să vorbească despre împlinirea frumoaselor previziuni ale călătorului italian”, au precizat autoarele.

Răspunde