Arta țesutului – de la teorie la practică

Arta țesutului – de la teorie la practică

Muzeul ASTRA găzduiește vineri, 27 mai, ora 14.00, un eveniment care marchează finalul cursului vocațional de inițiere în arta țesutului din cadrul proiectului CROSSWARP.

Este vorba despre un proiect tip ERASMUS+, în cadrul căruia Muzeul ASTRA are rolul de partener. Vor fi prezenți toți cei 30 de beneficiari și proiectele realizate de aceștia în arta țesutului la gherghef și cea a vopsitului natural al fibrelor. Vor fi expuse aici obiectele care au fost realizate în cadrul cursului respectiv, cum ar fi semne de carte și carpete țesute, bucăți de pânză vopsite în culori naturale si alte creații interesante.

„Proiectul desfășurat în perioada septembrie 2019 – iulie 2022 urmărește: inițierea și colaborarea în arta tradițională a țesutului; asigurarea menținerii atelierelor de țesut în centrele de formare profesională deja existente în țările partenere și crearea de noi ateliere/ workshop-uri de inițiere în arta țesutului; elaborarea unor manuale, teoretice și practice, pentru formatori și pentru cursanții cu dizabilități intelectuale și cei din populația generală; îmbunătățirea incluziunii persoanelor cu dizabilități intelectuale și crearea de noi locuri de muncă legate de domeniul de țesut.

Proiectul a fost împărțit pe două tipuri de activități: intelectuale (intellectual outputs) în urma cărora au rezultat un curriculum analitic; un manual al formatorilor; un manual pentru persoane cu dizabilități intelectuale; un manual pentru persoanele din grupa populația generală și o platformă Web – Webinarii (Web Platform – Webinars). A doua activitate, practică (practice outputs) s-a concretizat în susținerea unor cursuri de inițiere în arta țesutului de către fiecare partener din cadrul proiectului”, a explicat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA.

Muzeul ASTRA a organizat cursul vocational de inițiere în arta țesutului pentru 30 de beneficiari, respectiv 15 profesoare și educatoare din Sibiu, Tălmaciu și Miercurea Sibiului și 15 persoane cu dizabilități intelectuale din cadrul Asociaţiei Diakoniewerk International, Sibiu. Trainerii care au susținut cursul practic și teoretic au fost specialiști din cadrul Muzeului ASTRA și avrigeanca Rodica Ispas, profesor și meșter recunoscut la nivel național și internațional în arta țesutului tradițional.

Proiectul „Threads crossing the warp” a fost organizat de Greek State Scholarship’s Foundation (IKY) și Universitatea Harapio din Atena, [n parteneriat sau colaborare cu: Harokopio University (Grecia); Ergastiri Eidikis Agogis Margarita (Grecia); Confederacion Galega De Persoas Con Discapacidade – Cogami (Spania); U.E.T. Shpk (Albabia); Idryma Prostasias Aprosarmoston Paidon I Theotokos Theotokos Foundation The (Grecia); Fundação Afid Diferença (Portugalia).

Răspunde