Bucate, obiceiuri și meșteșuguri din Alma

Bucate, obiceiuri și meșteșuguri din Alma

Pe valea Târnavelor, în comuna Alma, zama de păpăradă cu gâscă este o mâncare rapidă, de primăvară, în care “șălata” de pădure și leurda sunt folosite pentru a da gustul proaspăt de verdeață.

Zama de șălată se servește cu “gâscă”, adică un cocoloș de mămăligă fierbinte în care se pune brânză frământată din caș și se închide pentru a se topi brânza.

Ingrediente:

  • 100 g slănină afumată
  • 3 căpățâni de salată de grădină sau 400 g salată de pădure (untișor)
  • 8 ouă pentru păpăradă
  • 2 gălbenușuri pentru dresătură
  • 3 fire de usturoi verde
  • 1 lingură făină albă de grâu
  • 1 linguriță făină de mălai
  • 200 ml zer dulce de la caș
  • 200 ml zer acru de la caș
  • 2 linguri smântână
  • sare
  • 1 legătură leurdă

Mod de preparare

  1. Se topește slănina tăiată creste. Peste ea se pune salata ruptă în mâini sau untișorul întreg până se înmoaie. Se pune 1 litru de apă și se lasă la foc mic.
  2. Separat, se bat ouăle pentru paparadă, se adaugă un praf de sare, făina albă și cea de mălai.
  3. Se prăjește paparada cu puțin ulei, având grijă să se formeze doar o foaie grasă. Această foaie se taie în cubulețe care se pun la fiert peste zamă.
  4. Se adaugă după gust sare, zerul dulce și cel acru, leurda și usturoiul verde tăiate mărunt și se mai lasă la fiert 5 minute.
  5. Se ia de pe foc, iar când se mai răcește puțin, se adaugă dresătura din gălbenușuri și smântână.

În acest sfârșit de săptămână, Muzeul ASTRA începe șirul evenimentelor de promovare a comunităților rurale din județul Sibiu cu ediția dedicată Văii Târnavelor, o zonă îmbelșugată atât în ceea ce privește patrimoniul natural, cât și obiceiurile moștenite de la înaintași. Gazdele noastre la Târgul de țară vor fi reprezentanții comunei Alma, cu satele Alma, Șmig și Giacăș. Așadar, sâmbătă, 14 mai, între orele 12.00 și 17.00, ne facem încălzirea pentru Noaptea Muzeelor cu zamă de păpăradă cu gâscă și zamă aită sau de’ntins la „Târgul comunităților rurale”, ediția a XXVI-a, Târgul de țară din Muzeul în aer liber.

Rețete vechi, folclor și obiceiuri de altădată

Programul va începe cu ateliere gastronomice realizate de gospodine din Șmig, unde se vor pregăti două mâncăruri: zamă de păpăradă cu gâscă și zamă aită sau de’ntins. Pe lângă aceste preparate, bucătăresele ne vor spune și despre alte rețete bătrânești care, prin savoarea lor, au fost păstrate printre preparatele foarte dorite chiar și în ziua de astăzi: zamă de himei (din lujerii cruzi de hamei), borșul din tărâțe de grâu îmbogățit la gust cu tarhon și usturoi, ciorbă de fasole cu borș, coci pe plită, felii de mămăligă prăjite pe plită și unse cu silvoi și plăcintele împăturate.

Ansamblul Poienița din Șmig va însufleți atmosfera prin cântecele lor populare. Activitatea ansamblului reprezintă o modalitate de transpunere a tezaurului folcloric din Șmig într-un spectacol de obiceiuri populare, de îmbinare a cântecului, a dansului și a versului popular din sat precum și din celelalte localități din zona lor. Prin activitatea ansamblului se dorește păstrarea și valorificarea bogăției culturale a valorilor tradiționale, care aparțin unui sat de oameni gospodari, omenoși, plini de creativitate si talent.

De la ora 16.00, gospodarii din Alma vor reconstitui un obicei de primăvară – Păpălura – care se practica în toate satele comunei Alma în ziua de Sfântul Gheorghe. Atunci, fetele mergeau pe hotar și culegeau primele flori de primăvară, iar noaptea împodobeau cu saschiu, dădăței și frunze de fag o capră de depănat, iar cu această păpălură colindau satul din poartă în poartă. La finalul ritualului, păpălura era aruncată în apele Târnavei în timp ce se spunea: „Doamne, fă grâne! Doamne păzește hotarul de gheață, de primejdie și furtuni!”

Fierarul din Șmig va desfășura la fierăria funcțională din Muzeul în aer liber un atelier prin care, în ritm de ciocan, va îmblânzi și va căli fierul pentru a confecționa vătraie și potcoave din fier.

Tot la Târgul de țară vor fi prezenți producători din județul Sibiu cu pâine, produse apicole, preparate calde, siropuri și gemuri, kurtoskalacs.

Răspunde