Evenimente

Viitorul meșteșugurilor tradiționale, dezbătut la Sibiu

Meșteri tradiționali și specialiști în domeniul patrimoniului participă, în această săptămână, la atelierul „CHARTER in REGIONS”.

Muzeul ASTRA, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, organizează în perioada 28-29 aprilie cel de-al doilea atelier „CHARTER in REGIONS” al proiectului CHARTER (Cultural Heritage Actions to Refine Training, Education and Roles). Este vorba despre un workshop regional care are ca temă dezvoltarea și consolidarea patrimoniului cultural. În cadrul evenimentului  participă 19 meșteri tradiționali, calificați în țesut, olărit, pictat icoane pe sticlă sau lemn, prelucrare lemn ș.a., dar și restauratori care vor susține demonstrații practice. De asemenea, vor fi prezenți 25 de profesori universitari, muzeografi, manageri culturali și alți specialiști, reprezentanți ai autorității guvernamentale și ONG-uri cu profil cultural. Dezbaterile și atelierele practice vor avea loc în Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul ASTRA.

Sibiul găzduiește acest eveniment dedicat profesioniștilor în contextul în care Casa Artelor se pregătește să devină un model în România în ceea ce privește perpetuarea meșteșugurilor.

„Atelierul regional este o oportunitate unică de a discuta despre sectorul cultural din zona Sibiului, în perspectivă europeană. Atelierul se va concentra atât pe patrimoniul din mediul rural, cât și pe dimensiunea sa urbană. Prima zi se va desfășura în incinta Muzeului ASTRA și va fi dedicată explorării dimensiunii rurale a patrimoniului cultural. Pe lângă discuțiile teoretice se vor desfășura și ateliere practice de prezentare a unor meșteșuguri. În ziua următoare, atelierul se va desfășura în centrul istoric al Sibiului și va aduce în discuție descoperirea utilizărilor urbane și a reutilizărilor în domeniul patrimoniului cultural regional. Discuțiile vor viza viitorul meșteșugurilor tradiționale, cu accent pe învăţare, formare, transfer de cunoștințe și certificare. La Casa Artelor va fi prezentat proiectul Muzeului ASTRA – «Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.)», finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. În aceste două zile vor fi abordate diferite aspecte legate de moștenirea noastră culturală şi se vor contura o serie de scenarii pentru evoluţia domeniului şi recalificarea forţei de muncă implicate”, a declarat Ciprian Ștefan, manager general Muzeul ASTRA.

Proiectul CHARTER reuneşte organizaţii şi actori cheie relevanţi pentru sustenabilitatea şi dezvoltarea sectorului pe întregul continent. Institutul Naţional al Patrimoniului reprezintă România în acest parteneriat amplu, compus din 47 de organizaţii din întreaga Europă. Pe parcursul celor patru ani de implementare, proiectul CHARTER finanţat prin programul Erasmus+ va contribui la profesionalizarea sectorului şi la recunoaşterea rolului său în dezvoltarea pe baze sustenabile a societăţilor şi economiilor europene.

Răspunde