Un pariu câștigat pentru Hoghilag

Un pariu câștigat pentru Hoghilag

Cultivarea tuberozelor se dovedește a fi o afacere din ce în ce mai prosperă pentru Hoghilag, o comunitate care până de curând părea condamnată la sărăcie.

Meșteșugul moștenit de la sași le poate aduce localnicilor bunăstarea mult dorită, astfel că tot mai mulți aleg această cale. Suprafața cultivată cu tuberoze la Hoghilag a crescut de la 4 hectare, anul trecut, la 5 hectare în acest an, mai ales că frumoasele și parfumatele flori au toate șansele să obțină certificarea Indicație Geografică Protejată, ceea ce le va face mai cunoscute și mai dorite.

„Comuna Hoghilag din județul Sibiu a devenit renumită ca tărâm al tuberozelor. În această perioadă, cultivatorii de tuberoze din comuna Hoghilag au început plantatul bulbilor pentru anul 2022. Anul acesta, suprafața cultivată a crescut față de anul anterior de la 4 la 5 hectare.
Datorită acestei îndeletniciri, Hoghilagul a început să devină tot mai cunoscut, iar în fiecare an, pe timp de vară, ulițele satului sunt pline de turiști dornici să admire și să se bucure de parfumul tuberozelor. Sărbătoarea Tuberozelor, care se organizează din 2017, la început de august, a devenit un eveniment de referință pentru această zonă. În zilele de sărbătoare se desfășoară activități artistice, gastronomice și culturale în curtea Bisericii Evanghelice din centrul satului și se organizează tururi ghidate în grădinile cu tuberoze.
În urma demarării procedurii de certificare ca produs cu Indicație Geografică Protejată la Comisia Europeană, evenimentul «Sărbătoarea Tuberozelor» a fost promovat în 2021 la nivel național în intervalul 7-8 august, iar anul acesta se așteaptă un număr mai mare de turiști.
Tuberozele se cultivă intens la Hoghilag, întrucât aici există condiții prielnice de dezvoltare, devenind o tradiție locală și o emblemă a comunitatii sibiene, care se dezvolta de la an la an, prin frumusetea și parfumul acestor flori”, au declarat reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Răspunde