Uleiul volatil de anis, un remediu versatil

Uleiul volatil de anis, un remediu versatil

Anasonul, plantă apreciată în gastronomia tradițională a sașilor, are și utilizări terapeutice deloc de neglijat.

Date despre originea și răspândirea plantei

Anisul (Pimpinella anisum) este o plantă cu origini meditaraneene, care face parte din familia Apiaceae, cunoscută mai demult sub denumirea de Umbeliferae.

În condițiile pedo-climaterice din România, anasonul se cultivă cu destulă dificultate, deorece necesită multă căldură, ceea ce face ca cea mai mare parte din necesarul de semințe de anis, respectiv de ulei volatil, să fie importat. Din zona tropicală provine anisul stelar (Illicium verum), ale cărui fructe (Anisi stellati fructus) conțin o cantitate mai mare de ulei volatil (5-8%) decât anisul.
Anisul este o plantă anuală, cu o înălțime de 50-75cm, care înflorește în perioada iulie-septembrie. Florile sunt de culoare albă și sunt dispuse în 7-15 umbele compuse, iar fructele sunt diachene de culoare verzuie, greu separabile.

Principii active

Fructele de anason (Anisi vulgaris fructus) conțin minimum 2% ulei volatil, care poate ajunge până la 6% la unele specii în condiții climatice ideale. Uleiul volatil se obține prin distilarea cu vapori de apă a fructelor mature. Principalul component al uleiului volatil de anason (Anisi aetheroleum) este trans-anetolul, în proporție de 80-90%, pe lângă care se găsește metilcavicol, limonen și alți compuși volatili în cantitate mică.

Utilizări terapeutice

Uleiul volatil de anason (Anisi aetheroleum) se elimină din organism pe trei căi principale, și anume prin aparatele: respirator, urinar și digestiv, fapt care determină utilizarea sa în terapeutică pentru tratarea unor afecțiuni din aceaste sfere.
Uleiul volatil are efect antibacterian și expectorant, ceea ce îl face util în preparate antitusive, mai ales sub formă de sirop, frecvent utilizate în pediatrie. Datorită efectului carminativ și spasmolitic, preparatele obținute din semințe de anason, combat eficient balonarea, un simptom neplăcut și frecvent la persoane de toate vârstele, de la sugari și până la bătrâni.
Preparatele farmaceutice cu conținut de anetol sunt utilizate în tratamentul litizei urinare, datorită efectului sinergic antibacterian, spasmolitic și de formare a coloizilor de protecție în rinichi și căile urinare.

Asocieri

Uleiul volatile de anis se poate asocia cu cel cimbru și scorțișoară, în proporție de 1:1:1 picături, la 1 lingură de ulei de in, pentru obținerea unei soluții de uz extern util în tratamentul onicomicozelor.

Recomandare de lectură: “Aromaterapia – metodă naturală eficientă pentru prevenirea și tratarea unor boli”

Răspunde