Teatrul de Balet Sibiu sărbătorește Ziua Internațională a Dansului, cu spectacolul „La fille mal gardée”

Teatrul de Balet Sibiu sărbătorește Ziua Internațională a Dansului, cu spectacolul „La fille mal gardée”

 Ziua Internațională a Dansului este celebrată în acest an la Teatrul de Balet Sibiu cu două reprezentații ale baletului comic „La fille mal gardée”, adaptare coregrafică de Aleisha Gardner și Alexandru Fotescu, după Alexander Gorsky, Heinz Spoerli, muzica Ferdinand Herold, Peter Ludwig Hertel, Riccardo Drigo.

Cele două reprezentații sunt programate pentru zilele de 29 și 30 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu. Spectacolul îi va avea în distribuție, în rolurile principale, pe dansatorii Ayaka Nagai / Gabriella Delgado (Lise), Maynard Fernandez (Colas), Răzvan Iacob / Antonin Faraut (Văduva Simone) și Henrique Ferreira / Kenichi Murata (Alain).

Ovidiu Dragoman, manager Casa de Cultură a Municipiului Sibiu – Teatrul de Balet Sibiu: „Suntem bucuroși ca în acest an să putem sărbători Ziua Internațională a Dansului, așa cum se cuvine, alături de public, cu unul dintre spectacolele de referință din repertoriul nostru, baletul comic în două acte «La fille mal gardée». Le doresc pe această cale tuturor celor care activează în lumea dansului multă putere de muncă, inspirație și să nu își piardă niciodată pasiunea pentru ceea ce fac, iar spectatorilor noștri din Sibiu, care ne sunt alături de 14 ani, le mulțumesc pentru toată dragostea și prețuirea pe care le au pentru Teatrul de Balet Sibiu.” 

Libretul spectacolului „La fille mal gardée”

Lise și Colas sunt îndrăgostiți și doresc să se căsătorească, împotriva dorinței văduvei Simone, mama Lisei, care vrea să își căsătorească fiica cu Alain, bogat, dar prostuț. Văduva Simone a rânduit deja lucrurile și s-a înțeles cu Thomas, tatăl lui Alain, să-i căsătorească pe cei doi tineri. Singurul obstacol în calea realizării planului mult visat de văduvă este Colas, iar văduva face tot posibilul să îl țină departe pe acesta de Lise, dar fără succes.

Este vremea recoltei. Văduva Simone și Lise sunt conduse de Thomas și Alain, la un picnic, pe câmp. Muncitorii de la fermă se adună și dansează cu bucurie. Văduva Simone este invitată să danseze împreună cu aceștia. Petrecerea este întreruptă de furtună și toți se grăbesc să caute adăpost. Alain este luat de vânt.

Văduva Simone și Lise se întorc acasă. Recoltele sunt aduse la fermă de către muncitori, iar văduva părăsește casa, nu înainte de a o încuia pe Lise în casă. Lise se gândește la Colas, închipuindu-și că au împreună mulți copii. Revenindu-și din visare, îl descoperă jenată pe Colas, care își face brusc apariția din recoltele stivuite.

Văduva Simone se întoarce acasă, iar Lise și Colas caută cu disperare un loc să se ascundă. Negăsind un loc potrivit în sufragerie, Lise îl conduce pe Colas în camera ei și se reîntoarce în sufragerie, chiar înainte ca văduva Simone să intre în cameră. Văduva îi cere Lisei să se ducă în camera sa și să îmbrace rochia de mireasă pentru căsătoria cu Alain. Îngrozită, Lise rămâne nemișcată, dar văduva Simone o împinge în camera ei și încuie ușa.

Thomas ajunge la casa văduvei Simone împreună cu fiul său Alain. Sunt însoțiți de un notar, adus ca martor la căsătoria lui Alain cu Lise. Se adună și muncitorii, prieteni ai lui Colas și ai Lisei. Când ușa camerei Lisei se deschide, Lise apare în rochia de mireasă, alături de Colas. Thomas și Alain sunt ofensați și căsătoria este anulată. Thomas, Alain și notarul părăsesc mânioși casa văduvei. Lise și Colas o imploră pe văduva Simone să le dea binecuvântarea să se căsătorească. Dragostea învinge și văduva cedează rugăminților celor doi îndrăgostiți. După ce sărbătoresc fericitul sfârșit pentru Lise și Colas, toți pleacă, iar casa rămâne liniștită și pustie, până ce Alain se întoarce să își recupereze zmeul uitat. Astfel, Alain rămâne fericit cu dragostea vieții sale – zmeul.

Răspunde