Obrazul subțire cu cheltuială se ține! Noua conducere vrea să mute sediul Camerei de Comerț Sibiu într-o clădire evaluată la cel puțin 2 milioane de euro.
În ciuda disputei cu fostul președinte, Gheorghe Aldea, și a problemelor cu justiția pe care le are directorul general Eugen Iordănescu, situația Camerei de Comerț s-ar putea îmbunătăți în curând.
Președintele interimar, Octavian Isailă, a anunțat negocieri cu un lider global în franciza imobiliară și furnizor de servicii de brokeraj imobiliar, relocare și decontare, pentru a prelua celebra vilă construită în 1929, după planurile arhitectului Alfred Hugo Cernea, de pe strada Constituției. „Speranța noastră este ca la 100 de ani de la înființare, în anul 2025, Camera de Comerț să sărbătorească centenarul în noul sediu, care va permite desfășurarea activității Camerei așa cum trebuie și cum merită comunitatea în general și cea de business a județului în special!”, a spus Isailă.
Un vis posibil cu fonduri europene
„Președintele interimar a convocat Colegiul de Conducere la data de 15.04.2022 unde s-a pus în discuție raportul președintelui privind oportunitatea soluționării situației sediului Camerei de Comerț prin depunerea unor proiecte cu finanțare europeană, simultan cu implicarea instituției în achiziția, renovarea și dotarea unui imobil care aparține patrimoniului național și care își caută noi proprietari și utilitate încă din anul 2019. Este vorba de încercarea Camerei de Comerț de a prelua prin proiect clădirea semnată de arh. Alfred Hugo Cernea de pe strada Constituției din Sibiu, aflată în vânzare la Sotheby’s International Realty pentru suma de 2 milioane de euro, redusă de la 2,4 milioane. În anul 2019 Artmark estima vânzarea la licitație a vilei din patrimoniul arhitectural la o sumă cuprinsă între 2,5 și 3 milioane euro.
Ne bucurăm să vă comunicăm că la ședința Colegiului, în urma dezbaterilor și votului, s-a aprobat cu unanimitate de voturi începerea demersurilor de încheiere a contractării proiectelor de finanțare din fonduri europene pentru proiectul ‘Centru de afaceri cu zonă expozițională’ și proiectul ‘Platformă expozițională virtuală’ și plata contravalorii elaborării proiectelor cu garanție de succes! În cazul în care nu se obține finanțarea, consultantul va rambursa integral sumele și va constitui în acest sens o garanție sub formă de bilet la ordin avalizat, astfel încât riscul Camerei pentru aceste proiecte să fie 0.
De asemenea, s-a aprobat semnarea promisiunii ferme de vânzare de către proprietari pentru termenul de 1 an de zile în favoarea Camerei de Comerț a acestei clădiri, pentru includerea în proiectele europene a achiziției, renovării și dotării imobilului. În acest sens, în urma adresei de intenție a Camerei de Comerț, compania care deține imobilul a transmis oferta fermă cu prețul minim de vânzare de 2 milioane de euro și acordul de semnare a promisiunii ferme de vânzare valabil 1 an de zile. Noua poziție ar deține clădiri și suprafața de 5.160 metri pătrați cu posibilitate de spațiu expozițional și parcări necesare accesului pentru buna desfășurare a activității conform statutului”, se arată într-un comunicat remis de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură ajudețului Sibiu.
Locuință, sanatoriu, clinică și Sanepid
„Clădirea de față este emblematică pentru stilul neoromânesc, de factură neobrâncovenească. Construită ca locuință urbană de tip vilă, cu un parc în jurul clădirii centrale, a găzduit inițial Sanatoriul Dr. Bolintineanu, iar în noiembrie 1936 a devenit Clinica ‘pentru naşteri şi boli de femei’ dr. Antal. Imobilul a fost naţionalizat în anul 1948 cu această funcţiune, devenind la scurt timp sediul Inspectoratului General Sanitar Sibiu, apoi grădiniţă, funcție păstrată până în anii 1990. În anul 2000, vila şi parcela au fost retrocedate familiei moștenitoare. Astăzi, clădirea impozantă păstrează aproape intact aspectul său iniţial, conceput de arhitectul Cernea, cu elementele decorative valoroase ale faţadelor. S-au păstrat de asemenea cele două anexe, create într-o concepţie arhitecturală unitară, gardul dinspre stradă împreună cu poarta principală, aleea străjuită de copaci, balustrada, scara şi bazinul din faţa clădirii principale. Și în interior s-au conservat elemente valoroase, precum picturile decorative ale tavanelor și tâmplăria originală. Martoră de seamă a singurului program național de arhitectură din România, amplasată într-o zonă centrală a orașului Sibiu, această splendidă vilă interbelică își așteaptă tăcută și plină de speranță noul proprietar” este descrierea proprietății pe pagina Sotheby’s.