Să fie lumină… și hrană tradițională!

Să fie lumină… și hrană tradițională!

„Săptămâna luminată” aduce ateliere gastronomice la Târgul de țară din Dumbrava Sibiului. De mâine până duminică, sibienii și turiștii vor degusta bucate sibiene, dar și preparate din pește ca în Delta Dunării și multe alte bunătăți.

„Vă invităm la o serie de ateliere gastronomice organizate special în Săptămâna luminată la Târgul de țară din Muzeul în aer liber. Acestea vor avea loc în perioada 26 aprilie – 1 mai (marți – duminică), între orele 10.00 și 16.00, până la epuizarea porțiilor pregătite și în măsura în care condițiile meteo vor fi favorabile”, anunță Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.

Astfel, marți va fi ziua preparatelor din miel: ciorbă acră cu leuștean și tocăniță de miel. Miercuri, se vor găti și degusta preparate din curcan: ciorbă de potroace și friptură de curcan. Joi avem preparate din rață: supă cu tăieței și tocană cu găluști. Vineri, vom avea parte din nou de preparate din miel: ciorbă acră cu leuștean și stufat de miel. 

Sâmbătă și duminică, ingredientul principal folosit la preparate va fi peștele: păstrăv, sturion și crap. Meniul de sâmbătă include păstrăv afumat, icre de crap și știucă, iar duminică se va găti storceag de sturion și plachie de crap.

Prin prepararea păstrăvului dorim să valorificăm fauna piscicolă a râurilor de munte, iar procedeul de afumare cu conuri de brad va putea fi urmărit prin punerea în funcțiune a unei afumători la care conurile de brad vor da savoarea preparatului. Storceagul și plachia sunt o înobilare a preparatelor din pește, ca valorificare a cercetărilor întreprinse de Muzeul ASTRA la oamenii Deltei Dunării”, a mai menționat Călinescu.

Răspunde