Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Paștele gurmanzilor

timp de citire 4 min

Sărmăluțele, friptura de miel și pasca vor fi vedetele incontestabile ale mesei de Paști, dacă urmați sfaturile profesioniștilor!

Pentru un meniu de sărbătoare, am cules rețete irezistibile propuse de unii dintre cei mai apreciați bucătari din România, membri ai Asociației Culturale Euro Est Alernativ și Euro-Toques România.

Începem cu tradiționalele sărmăluțe într-o nouă interpretare, propusă de Executive Chef Cristi Căluș din Banat.

Sărmăluțe în foi de viță, servite în mămăligă coaptă în sare

Ingrediente

  • 100 g carne tocată de porc (sau amestec porc cu vită)
  • 5 frunze de viță tinere, de la vârful lăstarilor
  • 30 g orez
  • 20 g ceapă
  • 2 roșii pasate
  • 25 g pastă de tomate
  • cimbru, mărar și pătrunjel
  • foi de dafin
  • 20 ml ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare:

  1. Căliți ceapa tocată în ulei, la foc mic; adăugați puțină apă să nu se ardă uleiul. După câteva minute, adăugați, pasta de roșii și orezul spălat. Lăsați să se umfle puțin orezul (ca să nu crape sarmalele) și adăugați verdeața tocată. Turnați totul peste carnea tocată, amestecați, condimentați.
  2. Opăriți foarte puțin frunzele de viță, apoi împachetați sărmăluțele. Adăugați bulionul, în care ați dizolvat și lingurița de zahăr.
  3. Acoperiți cu foile de viță rămase și cu capac sau staniol, dați la cuptor, la foc mic, 30-40 min., apoi descoperiți oala și mai lăsați 20-25 min.; dacă mai trebuie, adăugați puțină apă sau bulion.
  4. Pentru servire, am pregătit o mămăligă din 250 g mălai, 1 praf de sare și o lingură de ulei la 1 litru de apă. Am pus-o într-un bol rotund și am lăsat-o să se răcească. Am pregătit crusta de sare grunjoasă cu apă, am așezat-o apoi peste mămăliga răcită și am dat-o 20 min. la cuptorul încins la 180 grade Celsius.Am scos-o de la cuptor, i-am tăiat un capac și am făcut cu lingura o adâncitură, unde apoi am așezat sarmalele fierte.

Născut în Brașov, dar stabilit tot în “Mica Vienă” de pe malurile Begăi, Executive Chef Bogdan Corduneanu ne dezvăluie meșteșugul unei fripturi de miel apetisantă și bogată în arome – o adevărată încântare a papilelor gustative.

Friptură de miel la cuptor sau șpoier

  1. Într-un vas facem amestec de sare, piper, usturoi mărunțit, puțin vin alb demisec și unt topit.
  2. Ungem carnea de miel cu acest amestec și o așezăm în tavă. Turnăm încă puțin vin și puțină apă. Așezăm peste carne crenguțe de mentă și cimbrișor, acoperim tava și o dăm la cuptor pentru 2 ore, la temperatura de 165 grade Celsius. Apoi descoperim și o mai lăsăm 15-20 de minute să prindă o frumoasă culoare arămie.
  3. Se servește cu garnitură de spanac tras la tigaie cu ceapă verde, usturoi verde și puțină nucșoară.
  4. Se prepară un sos adăugând 250 g coacăze peste 50 g unt topit. Se adaugă 70 g zahăr brun, amestecând la foc mic, și 50 ml coniac, sare, piper.

Iar dacă ne dorim să încercăm și desertul emblematic al zilelor tihnite de Paști, numaidecât trebuie să ne îndreptăm atenția spre Moldova, tărâmul bucatelor molcom preparate. Și alegem o pască umplută cu smântână, un preparat gândit de echipa restaurantului “La Castel” din Iași.

Pască cu smântână

Ingrediente pentru aluat:

  • 300 g făină de grâu tip 000
  • 2 gălbenușuri
  • 70 ml lapte
  • 25 g drojdie de bere
  • 10 g coajă de portocală
  • 3 g sare
  • 80 g unt
  • 70 g zahăr

Ingrediente pentru umplutură:

  • 320 g smântână (32% grăsime)
  • 30 g făină de grâu tip 000
  • 80 g zahăr
  • 25 ml esență de vanilie
  • 30 g stafide
  • 2 albușuri

Mod de preparare:

  1. Se pun într-un bol făina de grâu, sarea și untul topit. Separat, se dizolvă drojdia în lapte călduț.
  2. Se adaugă toate ingredientele în bolul cu făină, se frământă timp de 20 de minute, iar aluatul obținut în urma procesului de frământare se lasă la dospit o oră.
  3. Separat se freacă, într-un vas, gălbenușurile cu zahărul și se adaugă smântână. Se bat albușurile spumă și se adaugă peste gălbenușuri, împreună cu restul ingredientelor, și se omogenizează.
  4. După finalizarea procesului de dospire, se împarte aluatul în două și se întinde până se obține o grosime de aproximativ 1 cm. Se pune aluatul într-o tavă pentru pască, tapetată cu unt și făină, adăugându-se umplutura.
  5. Se introduce pasca în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 180 de grade Celsius și se lasă timp de 30 de minute.

Lasă un răspuns