Ouăle roșii

Ouăle roșii

„Maica Domnului, nemaiauzind nimic despre fiul ei cel sfânt, s-a luat de grijă și așa s-a hotărât să meargă la oraș la Rusalim să vadă ce e cu el. Și, ca să nu meargă cu mâna goală, a luat cu ea un coș cu ouă. Acolo a aflat că tocmai atunci l-au dus pe Hristos pe muntele Calvarului și l-au răstignit. Se ia Maica Domnului, obidită ca vai de ea, și încet, încet ajunge pe munte.
Când a văzut cum îl chinuie jidovii în tot felul, s-a rugat de el să aibă milă de el și să-i dea să bea apă și să-i ușureze chinurile.
Dar jidovii au început să râdă și au început să-l chinuie și mai tare. I-au dat să bea oțet, l-au bătut cu urzici și l-au înțepat cu sulița. Maica Domnului, dacă a văzut ce răi sunt, a pus coșul cu ouăle lângă cruce și, dând în genunchi, a început să plângă, de sărea cămașa de pe ea.
Iisus însă, așa chinuit cum era, s-a aplecat spre maică-sa și o îmbărbăta cu vorbe blânde. Sângele lui se scurgea picătură cu picătură peste ouăle din coș și le-a roșit, iar parte le-a pestrițat numai. Domnul Iisus, când le-a văzut, a spus Maicii Sale:
– Uite, așa să roșiți ouăle în cinstea chinurilor mele.
Maica Domnului și-a adus aminte de vorbele fiului ei și, când a aflat că Iisus Hristos a înviat, de bucurie a roșit ouă și a făcut colaci, pe care i-a împărțit la oamenii nevoiași. De atunci a rămas și obiceiul acesta.”

(Marcel Olinescu, „Mitologie românească”, Ed. Casa Școalelor, București, 1944)

Sărbătorile pascale în publicațiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu

În fiecare an, sărbătorile pascale sunt prilej de mare bucurie spirituală. Datinile și obiceiurile românilor includ, pe lângă aspectele religioase, și o importantă componentă culinară. Masa pascală la români a fost și va rămâne un element plin de bun gust și de culoare. Despre frumusețea și originalitatea ouălor încondeiate s-a scris o întreagă literatură, acestea întruchipând imaginația, talentul, meșteșugul și iubirea de frumos a țăranului român. Fiecare zonă a spațiului cultural românesc adăpostește un vast ansamblu de obiceiuri care ilustrează spiritualitatea românilor de pretutindeni.

Bibliotecarii astriști aduc în atenția publicului o serie de volume care cuprind informații valoroase despre tradițiile românilor în această perioadă a anului, despre semnificația Învierii Domnului și bucatele consacrate, aflate pe mesele noastre, în fiecare primăvară.

Dacă vă pasionează folclorul, datinile și gastronomia tradițională, sunteți invitați să consultați publicațiile expuse la Biblioteca ASTRA, Compartimentul Carte pentru Adulți (sediul nou, etajul 4).

Răspunde