Oregano: condiment și medicament

Oregano: condiment și medicament

Oregano (Origanum vulgare), cunoscut și sub denumirea populară de șovârv, este una dintre cele mai apreciate plante aromatice mediteraneene.

Șovârvul îl întâlnim și în flora spontană, dar datorită cerințelor tot mai mari ale industriei alimentare și farmaceutice, planta este cultivată pe suprafețe întinse în țările cu climă caldă sau în grădini și sere la noi în țară.

În aromaterapie, utilizăm părțile aeriene ale acestei plante, pentru conținutul său în ulei esențial, taninuri, substante amare, diverse săruri minerale ș.a. Uleiul volatil (Origani aetheroleum) se obține prin distilarea cu vapori de apă a părților aeriene ale plantei, recoltate înainte de înflorirea totală.

Principii active

Uleiul volatil de șovârv, bogat în compuși de natură fenolică (timol, carvacrol), are bune calități antiseptice, împotriva diverșilor agenți patogeni (bacterii, fungi, virusuri, paraziți).

Utilizare terapeutică

În scopuri terapeutice, uleiul volatil de oregano se folosește pentru efectul său dezinfectant asupra florei microbiene, util mai ales în unele afecțiuni gastrointestinale (balonare, colită, enterocolită, diaree ș.a), dar și în unele afecțiuni ale cavității bucale (afte, gingivite, stomatite, angine ș.a.) și antiseptic al căilor respiratorii superioare (faringite, laringite, traheite, bronșite, tuse de diverse cauze ș.a.).

Asocieri

Uleiul volatil de șovârv se poate asocia cu cel de cimbru, arbore de ceai, mărar dulce, mușețel, coada șoricelului ș.a.

Recomandare de lectură: “Aromaterapia – metodă naturală eficientă pentru prevenirea și tratarea unor boli”

Răspunde