O carte de 2 metri, expusă la Sibiu ca omagiu adus poetului Nichita Stănescu

O carte de 2 metri, expusă la Sibiu ca omagiu adus poetului Nichita Stănescu

Nichita Stănescu a fost omagiat de academicianul Mircia Dumitrescu, la Muzeul Național Brukenthal.

La Muzeul de Artă Contemporană din str. Tribunei, Muzeul Național Brukenthal în parteneriat cu Academia Română și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a organizat, ieri după-amiază, vernisajul expoziției „Nichita azi. Expoziție bibliofilă Mircia Dumitrescu”, cu prilejul împlinirii a 89 de ani de la nașterea poetului.

Evenimentul deschis de un recital extraordinar susținut de renumitul muzician Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, urmat de un recital de poezie susținut de actrița Mariana Mihu-Plier, de la Naționalul sibian.

„Academicianul, artistul și profesorul Mircia Dumitrescu a ilustrat o mare parte din opera lui Nichita Stănescu. Au fost prieteni și s-au admirat reciproc. Nichita Stănescu i-a dedicat 33 de poeme și un Decalog, iar Mircia i-a dăruit din lucrările sale. Expoziția de la Sibiu pune în prim plan cartea-obiect intitulată Nichita azi. Astfel, în anul 1982, Mircia Dumitrescu a realizat o operă cu totul neobișnuită: o carte cu dimensiuni spectaculoase, 40 cm/2 m, care poate fi admirată doar dacă o parcurgi de la un capăt la celălalt. S-au făcut doar unsprezece exemplare din această minunată lucrare, niciunul dintre ele nu a fost vândut, toate au fost dăruite. Conform dorinței artistului, în urma expoziției organizată în vara anului 2021 la Muzeul Național Brukenthal, un exemplar din această carte va fi donat muzeului sibian. Mircia Dumitrescu este un artist plin de forță și energie creatoare, dedicat gravurii. A îndrumat generații întregi de artiști cărora le-a câștigat admirația și recunoștința. E un artist profund care își găsește echivalentul în maeștrii trecutului. În anul 2021, cu prilejul aniversării a 80 de ani, a realizat patru expoziții în țară, dintre care una la Muzeul Național Brukenthal”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției.

Răspunde