Meșteșugurile românești, pe harta Europei de mâine

Meșteșugurile românești, pe harta Europei de mâine

Muzeul ASTRA, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, a organizat la Sibiu un atelier regional în cadrul proiectului CHARTER. Scopul proiectului unic în Europa este dezvoltarea și consolidarea patrimoniului cultural.

În perioada 28-29 aprilie, la eveniment au participat 19 meșteri tradiționali și restauratori, precum și 25 de specialiști, oficialități și ONG-uri cu profil cultural. Atelierul CHARTER in REGIONS a inclus dezbateri, prezentări de bune practici și demonstrații practice meșteșugărești. Activitățile s-au desfășurat la Pavilionul Muzeal Multicultural, Casa Artelor și Biblioteca ASTRA.

Mai multe amănunte ne oferă Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului:

Dacă prima zi a fost dedicată explorării dimensiunii rurale a patrimoniului cultural, în cea de-a doua zi s-a discutat despre viitorul sectorului meșteșugurilor. Dezbaterile au inclus prezentările experților și partenerilor proiectului CHARTER cu privire la așteptările, dar și rezultatele obținute în zona meșteșugurilor și cunoștințelor tradiționale. Sub genericul „Instruire, transfer de cunoștințe și certificare în legătură cu meșteșugurile tradiționale”, au fost aduse exemple de bune practici în ceea ce privește instrumentele EQF pentru evaluarea competențelor informaționale în țări precum Suedia, Țările de Jos și Flandra.

Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA: „Atelierul regional este o oportunitate unică de a discuta despre sectorul cultural din zona Sibiului, în perspectivă europeană.”

Răspunde