Întâlnirea culturală a artiștilor, diplomaților și oamenilor de afaceri din spațiul lingvistic german la Sibiu

Întâlnirea culturală a artiștilor, diplomaților și oamenilor de afaceri din spațiul lingvistic german la Sibiu

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a organizat întâlnirea culturală a artiștilor, diplomaților și oamenilor de afaceri din spațiul lingvistic german, eveniment găzduit de Primăria Sibiu în perioada 31 martie – 1 aprilie.

Relația reciprocă dintre cultură și mediul de afaceri, având la bază exemplul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, cu secția română și secția germană, Festivalul Internațional de Teatru și toate structurile conexe, precum și consolidarea pilonilor regionali ai culturii, educației și cercetării au fost temele de discuție ale întâlnirii de lucru anuală a diplomaților, artiștilor și oamenilor de afaceri germani.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor distinși invitați: viceprimarul Corina Bokor, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, Kerstin Ursula Jahn, consul – Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Sonja Gebauer, șefa Secției Cultură, Educație și Minoritate germană, consilier politic Ambasada Republicii Federale Germania în București; Andreas Huber, consul onorific al Austriei la Sibiu; Daniel Plier, consul onorific al Marelui Ducat al Luxemburgului; Jana Flottmann, referent Secția Cultură – Ambasada Republicii Federale Germania în București, Thomas Șindilariu, subsecretar de stat Departamentul Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, dr. Joachim Umlauf, director Institutul Goethe, Thomas Kloiber, director Forumul Cultural Austriac, Wolfgang Köber, președinte German Business Club Transilvania, Peter Hochmuth, președinte Clubul Economic German din Banat, dr. Paul-Jürgen Porr, președinte Forumul Democrat al Germanilor din România, Benjamin Józsa, director executiv Forumul Democrat al Germanilor din România, Aurelia Brecht, manager cultural IFA Sibiu, Daniel Grecu, director general Autoklass, Claudiu Braicu, Sales Manager Autoklass Sibiu, Thomas Emmerling, director Kunsthaus 7B Hunor Horvath, șeful Secției Germane TNRS, reprezentanți ai mass-media de limba germană.

„Este o întâlnire cu totul specială pe care o gândim de mult timp și pe care, din fericire o putem organiza aici, la Primăria Sibiu, instituție care patronează Teatrul Național. Vreau să mulțumesc Primăriei Sibiu, doamnei primar Astrid Fodor și doamnei viceprimar Corina Bokor pentru susținerea pe care ne-o oferă. Cred că Sibiul este unul dintre cele mai bune exemple din lume în privința felului în care o comunitate s-a putut dezvolta printr-un dat cultural. Teatrul a fost, de-a lungul timpului, o formă de manifestare cu totul aparte în Sibiu. Am dezvoltat Festivalul Internațional de Teatru ca un simbol al ceea ce a însemnat puntea prin cultură pe care comunitatea germană a dezvoltat-o de-a lungul timpului și care este un semn de statornicie și de investiție la modul vizionar. Am dorit să organizăm această întâlnire între cei care găsesc liniile politice de investiție, dar și de dialog, și am gândit o serie de proiecte pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea teatrului în limba germană, în conexiune cu zona de educație”, a spus Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președinte al Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

În cadrul întâlnirii de la Sibiu au fost discutate proiectele pe care TNRS, prin Secția Germană, le-a propus partenerilor germani: extinderea ansamblului de limbă germană, sprijin pentru proiectele internaționale de teatru cu texte germane, piese de teatru, experți și artiști, creșterea numărului de invitați din spațiul german prezenți la Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, organizarea unui turneu anual cu spectacole din repertoriu sau invitate în Transilvania.

Una dintre preocupările TNRS este aceea de a pune bazele unei rețele de spectacole invitate care să poate fi organizată în orice perioadă a anului și care poate avea loc în zona transilvăneană de limbă germană.

Naționalul sibian a discutat cu invitații la eveniment necesitatea unei cooperări pe termen lung cu parteneri din Germania, Austria, Elveția, Luxemburg, Liechtenstein, Belgia și Olanda, care sprijină sau promovează proiectul TNRS, și chiar contribuie la modelarea acestuia, fapt care ar deschide oportunitatea de a atrage un public interesat în multe alte țări.

Oaspeții întâlnirii au fost prezenți la premiera spectacolului „Macbeth” după William Shakespeare, regia Botond Nagy, în limba germană, și la reprezentațiile „Trei surori”, de A. P. Cehov, și „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, ambele în regia lui Andrei și a Andreei Grosu.

Răspunde