Iepurașii de ciocolată, un pericol pentru sănătatea copiilor?

Iepurașii de ciocolată, un pericol pentru sănătatea copiilor?

Ce ați spune dacă ați afla că dulciurile preferate ale sărbătorii pascale pot conține o mulțime de zahăr și E-uri sau chiar sodă caustică?

Asociaţia Pro Consumatori (APC), singura organizaţie din România care face parte din Organizaţia Europeană a Consumatorilor, a realizat o analiză a iepuraşilor de ciocolată comercializaţi în reţeaua marilor magazine în această perioadă, atât din punctul de vedere al ingredientelor folosite la fabricarea acestora, cât şi al componentelor nutriţionale. Experţii APC au analizat următoarele figurine din ciocolată: Milka, Oreo, Kinder, Heidi, Figurină de Paşti Carrefour Bio şi Iepuraş polonez.

Ingredientele regăsite în compoziţia sortimentelor analizate sunt următoarele: zahăr, zahăr din trestie de zahăr, unt de cacao, unt deshidratat, lapte praf integral, lapte praf degresat, zer praf, grăsime din lapte, făină de grâu, masă de cacao, lecitină, cacao pudră, fibră de cacao, pastă de cacao, grăsimi vegetale de palmier, grăsimi vegetale de shea, ulei de rapiţă, amidon din grâu, sirop de glucoză-fructoză, sare, aroma de vanilie naturală, vanilină, vanilie pudră, arome de cacao, arome, E 503 (carbonat de amoniu), E 501 (carbonat de potasiu), E 500 (bicarbonat de sodiu), E 524 (hidroxid de sodiu), E 476 (poliricinoleat de poliglicerină) şi E 492 (sorbitan tristearat), potrivit un comunicat al APC.

Specialiști avertizează că E492 – sorbitan tristearat – este un aditiv folosit ca emulgator şi stabilizator, poate provoca alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătăţii acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Cantitatea de zahăr din iepuraşii de ciocolată analizate variază între 5 şi 12 linguriţe de zahăr per 100 grame produs, adică între 26 grame zahăr şi 61 grame zahăr per 100 grame produs. Conţinutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică şi valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 533 kcal şi 579 kcal. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi, se mai arată în comunicat.

Una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme este obezitatea. Problema a început să se manifeste şi în rândul europenilor şi, din păcate, afectează din ce în ce mai mulţi copii.

Efectele zahărului în alimentaţia copiilor:

  • dereglarea metabolismului calciului: copiii se îmbolnăvesc din această cauză şi au dinţii stricaţi de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele şi dizaharidele) reprezintă cauza numărul 1 în apariţia cariilor
  • obezitatea este cea mai răspândită afecţiune provocată de consumul excesiv de zahăr. Deşi zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces, poate afecta sistemul hormonal, ducând la creşterea apetitului, mărirea ţesutului adipos şi apariţia celulitei. În Europa, 1 din 3 tineri cu vârsta peste 11 ani este supraponderal sau obez.
  • diabetul. Consumul de zahăr şi de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care, cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantităţi mari de zaharoză, începe să nu mai funcţioneze la parametrii normali. Aşa apare diabetul. Acesta generează complicaţii grave în organism.

Afecţiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt următoarele: osteoporoza şi probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunităţii, cancer, în special cel de colon, gastrită, colită de fermentaţie, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.

La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influenţează procesele de creştere şi duce la apariţia rahitismului şi a fragilităţii osoase, declanşează pubertatea prematură şi generează probleme de comportament (scăderea voinţei, predispunere la violenţă, scăderea capacităţii de concentrare etc).

Cantitatea de grăsimi per 100 grame produs variază între 29 grame şi 44 grame din care grăsimi saturate între 17 grame şi 30 grame per 100 grame produs. Numeroase studii realizate în instituţii medicale şi universităţi de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, cancerele de colon şi sân, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2 şi determină deficienţe de învăţare la tineri.

În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, figurinele de ciocolată, având un conţinut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame produs) şi o valoare energetică mare per 100 grame produs nu sunt recomandate copiilor.

Cantitatea de proteine variază între 1,9 grame şi 8,8 grame, iar cantitatea de fibre variază între 0,2 grame şi 11 grame.

Consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătăţii!

„O parte din iepuraşii de ciocolată agreaţi de copii datorită formei acestora, care reconstituie anumite simboluri specifice sărbătorilor de Paşti, prezintă mari neajunsuri din punct de vedere nutriţional. Există sortimente cu un conţinut mare de zahăr, peste 60 grame din 100 grame produs, cu un conţinut mare de grăsimi saturate, peste 30 grame din 100 grame produs, astfel de produse fiind adevărate ‘grenade cu fragmentaţie’ pentru copiii noştri. Având în vedere valoarea energetică mare per 100 grame de produs, cuprinsă între 533 kcal şi 579 kcal, consumul acestor produse de către copiii mai mari de 3 ani trebuie realizat cu măsură. Sunt recomandate produsele de calitate superioară, cu un conţinut de cacao mai mare de 70%, să nu se depăşească 15 grame pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ 100 kcal şi, niciodată, să nu fie oferite seara spre consum. Aportul ridicat de zahăr în alimentaţia din primii ani de viaţă ai unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce la rândul său alte probleme, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, cancer colorectal şi diabet zaharat de tip 2”, a subliniat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Răspunde